Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

16 Νοεμβρίου – σαν σήμερα…

Μούσα της ιστορίας θεωρείται η Κλειώ που εγγυάται την πιστότητα του αρχικού λόγου, διατηρώντας την ενότητά του στο διηνεκές προφορικά ή γραπτά, εφόσον «η φωνή ομηρεύουσα», αυτή που καθίσταται όμηρος του γραπτού λόγου είναι και λιγότερο επισφαλής σε αλλοιώσεις προϊόντος του χρόνου. Κατά τον Ησίοδο οι μούσες δίδαξαν την αφήγηση και η Κλειώ είναι η πρώτη καθώς τις απαριθμεί στη θεογονία το όνομα της οποίας αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές της επιστήμης την οποία εποπτεύει. «Κλειώ ιστορίαν» αναφέρεται και σύμβολά της είναι το χειρόγραφο το οποίο εκτυλίσσει από τη θήκη του, η σάλπιγγα για να διαλαλεί τις αξιομνημόνευτες παραδειγματικές πράξεις και η κλεψύδρα όσον αφορά τη ροή και τη χρονική τάξη των γεγονότων.

  • Κλείω> Κλεϊζω, δοξάζω, λαμπρύνω και ακόμη, κλείνω, κλειδώνω, περικλείω. Το κλεός, η δόξα και η κλεις, το κλειδί έχουν άμεση σχέση με την Κλειώ και την ιστορία.
Η καταγραφή των ένδοξων πράξεων του παρελθόντος έδινε το κλειδί για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τα μέλλοντα να συμβούν, έργο παιδευτικό κυρίως. Εξ ου και η φράση του Ησίοδου «τα τ’ εόντα προ τ’ εόντα τα τ’ εσόμενα» που συμπυκνώνει την ουσία της ιστορικής γνώσης. Ιστορία, η ιερή κλείς του ένδοξου κλεόυς, ασφαλής δικλείδα ασφαλείας και οδηγός μέλλοντος. Με άλλα λόγια η ιστορία κλείνει εντός λόγων, επών και έργων την ουσία της ζωής που οφείλει να ρέει αβίαστα εμποδίζοντας την λήθη και τρέφοντας το αειθαλές δέντρο της αλήθειας, μιας και μητέρα της Κλειούς, όπως και όλων των μουσών είναι η Μνημοσύνη.
Γεγονότα
dostoevsky_1872
image
  • 1940– Ολοκαύτωμα: στην κατεχόμενη Πολωνία, οι Ναζί αποκλείουν το Γκέτο της Βαρσοβίας από τον έξω κόσμο.
  • 1945– Ιδρύεται η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).
  • 1953– Kατάργηση της τροχιοδρομικής επικοινωνίας Κυψέλης και Πατησίων, λόγω του ξηλώματος των σιδηροτροχιών στα Χαυτεία, από συνεργείο του υπουργείου Δημοσίων Έργων, με την επίβλεψη του τότε υπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, επί κυβερνήσεως Αλεξάνδρου Παπάγου
  • 1962– Εγκαίνια του οικισμού στον Άγιο Σώστη, όπου ήδη στεγάζονται παραπηγματούχοι.
  • 1965– Πρόγραμμα Βενέρα: η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το διαστημικό σκάφος Βενέρα 3 προς τον πλανήτη Αφροδίτη και θα είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα φτάσει στην επιφάνεια άλλου πλανήτη.
  • 1965– Πρωτοφανής όξυνση στις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους. Η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου αποφασίζει την πλήρωση κενών εδρών μητροπολιτών αψηφώντας τον σχετικό νόμο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση απειλεί ότι θα εμποδίσει τις ενθρονίσεις με αστυνομικές δυνάμεις.
%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%82-4
  • 1966– Σε οκτάμηνη εξαγοράσιμη φυλάκιση καταδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Ναυπλίου ο δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς, εκ των συνηγόρων της δίκης του ΑΣΠΙΔΑ, για προσβολή του βασιλιά Κωνσταντίνου.
  • 1966– Στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες κατατάσσεται πλέον η Ελλάδα από τον Οργανισμό Διεθνούς Αναπτύξεως. Την πενταετία 1960-1965 η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής έφτασε στο αξιοσημείωτο επίπεδο του 8%.
614
Γεννήσεις
220px-paul_hindemith_1923
%ce%ba%ce%b1%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%bb%ce%bf%cf%82
250px-jsjosesaramago
220px-robert_nozick
Θάνατοι
clark_gable_-_publicity
stratos_pagioumtzis
220px-georges_marchais
220px-portrait_of_milton_friedman
Αργίες και εορτές
matthew_the_evangelist
  • Ματθαίου αποστόλου και ευαγγελιστή
  • Αγίας Ιφιγενείας
ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου