Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

6 Νοεμβρίου – σαν σήμερα…

  • ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ….
Στην χώρα μας εκλογές έγιναν στις 3 Νοεμβρίου 1963 από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Στυλιανού Μαυρομιχάλη. Το καλοκαίρι του 1963, και ενώ η Ε.Ρ.Ε. διοικείτο από τριμελή επιτροπή υπό τους Κωνσταντίνο ΡοδόπουλοΠαναγιώτη Κανελλόπουλου και Παναγή Παπαληγούρα, εκδηλώθηκε σοβαρότατη κρίση και στους κόλπους της Ένωσης Κέντρου. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, δήλωσε ότι «η περαιτέρω συνεργασία με τον κ. Σοφοκλή Βενιζέλο έχει καταστή αδύνατος».

8098646
Αφορμή δηλώσεις του Σοφοκλή Βενιζέλου στο Ηράκλειο Κρήτης οι οποίες εντάσσονταν στο σχέδιό του για συγκυβέρνηση Ε.Ρ.Ε. και Ένωσης Κέντρου. Εντέλει όμως, οι δύο ηγέτες του Κέντρου, παρά τις διαφορές επιδιώξεων, βάδισαν μαζί προς τις εκλογές, οι οποίες στις 30 Ιουλίου ορίστηκαν να διενεργηθούν στις 3 Νοεμβρίου με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο εν τω μεταξύ συζητείτο στη Βουλή. Η αναγγελία των εκλογών ικανοποίησε τα κόμματα πλην της Ε.Δ.Α., ο πρόεδρος της οποίας Ιωάννης Πασαλίδης ζήτησε απλή αναλογική και σχηματισμό κυβέρνησης κοινής εμπιστοσύνης. Πάντως δεν ήταν η κυβέρνηση Πιπινέλη αυτή που θα διεξήγαγε τις εκλογές.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου ανέβασε πάλι τους τόνους και απείλησε με αποχή από τις εκλογές. Αποκορύφωμα η τεράστια συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 5 Σεπτεμβρίου όπου ο Γ. Παπανδρέου, ενώ το πλήθος φώναζε «Κάτω ο Καγκελλάριος» ζήτησε την αντικατάσταση της κυβέρνησης Πιπινέλη από άλλη αυστηρώς υπηρεσιακή. Το αίτημα του Γ. Παπανδρέου, μέσα από ποικίλες και ισχυρές πιέσεις του, έγινε τελικά δεκτό από τον βασιλιά Παύλο, που στις 27 Σεπτεμβρίου αντικατέστησε τον Πιπινέλη με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Στυλιανό Μαυρομιχάλη, ο οποίος υποσχέθηκε «αψόγους από πάσης πλευράς εκλογάς». Την επομένη ορκίστηκε η κυβέρνησή του και την ίδια ημέρα επέστρεψε, άνευ προειδοποιήσεως, από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και με δηλώσεις του προειδοποίησε: «Κατά τας προσεχείς εκλογάς, θα κριθή κυρίως εάν εις τον τόπον μας θα επιζήση το ελεύθερον πολίτευμα ή θα εισέλθη η χώρα εις περιπέτειαν με απροβλέπτους συνεπείας».
8210285
Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου απάντησε ότι «αποτελεί πρόκλησιν να δίδη μαθήματα δημοκρατίας ο ένοχος, ο οποίος ουσιαστικώς την έχει καταλύσει με την οργάνωσιν της βίας και με τους αλήτας των τρικύκλων!». Ο νέος γύρος οξύτατης αντιπαράθεσης Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου άρχισε.
Γεγονότα
assets_large_t_1463_126387
  • 1963 – Ο Γεώργιος Παπανδρέου λαμβάνει εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από το βασιλιά Παύλο. Η Ε.Ρ.Ε. καταγγέλλει την εισήγηση Παπανδρέου για την ανάθεση εντολής, με τον ισχυρισμό ότι εφόσον η Ένωση Κέντρου, χωρίς την υποστήριξη της Ε.Δ.Α., δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας.
  • 1964 – Μέτρα για τον τερματισμό της πολιτικής ανωμαλίας ανακοινώνει η κυβέρνηση: Καταργούνται τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, το Γ’ ψήφισμα και οι εξορίες. Δεν νομιμοποιείται το Κ.Κ.Ε. και δεν επιστρέφουν οι πολιτικοί πρόσφυγες.
  • 1985 – Σκάνδαλο Irangate: Ο αμερικανικός τύπος αποκαλύπτει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν επέτρεψε την αποστολή όπλων στο Ιράν.
  • 1996 – Η ελληνική πυραυλάκατος «Κωστάκος» βυθίζεται έναντι της παραλίας Αυλάκια της Σάμου.
  • 1999 – Σε δημοψήφισμα οι Αυστραλοί επιλέγουν να διατηρήσουν την Βρετανίδα μονάρχη ως αρχηγό του κράτους.
Γεννήσεις
Robert Musil
Robert Musil
Γιάννης Μαρής
Γιάννης Μαρής
Mike Nichols
Mike Nichols
Michael Cunningham
Michael Cunningham
Θάνατοι
Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι
Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι
Μαρία Ιορδανίδου
Μαρία Ιορδανίδου
Αργίες και εορτές
  • Παύλου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως (†350), του ομολογητού και μάρτυρος
  • Μάρτυρος Νικάνδρου
  • Οσίων Αβραάμ (Βαρλαάμ) και Λουκά των Ρώσων
  • Λουκά του Σικελού, του εν Κορινθία ασκήσαντος
  • Δημητρίου ή Δημητριανού επισκόπου Χυτρών (Κύπρου), του θαυματουργού
  • Παύλου, του δια Χριστον σαλού
  • Λεονάρδου οσίου
  • Αγαπίου Πρεσβυτέρου
********************************************************
  • Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου