Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

9 Νοεμβρίου – σαν σήμερα…

Δευτέρα, 9η  Νοεμβρίου 1964. Μια εξαιρετική τιμή. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ο Πρεσβύτερος επιλέγει το Κρυονέρι για να εγκαινιάσει τον πανελλαδικό θεσμό των μαθητικών συσσιτίων. Τότε, υπήρχε αναλφαβητισμός ιδιαίτερα στα χωριά της ορεινής και ημιορεινής Ελλάδος. Για να επιτευχτεί η φοίτηση όλων των παιδιών στα Δημοτικά σχολεία καθιερώθηκε ο θεσμός της δωρεάν παροχής συσσιτίων στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων. Τα εγκαίνια του πανελλαδικού αυτού θεσμού έγιναν στο Κρυονέρι που ανήκει σήμερα στο Δήμο Σικυωνίων.

 clip_image002    
  • Η φωτογραφία. Στη φωτογραφία διακρίνονται ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου (δεξιά) με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Χένρι Λαμπουίς (στο κέντρο) και  τον Υφυπουργό Παιδείας Λουκή Ακρίτα (αριστερά). Παρέστησαν, επίσης, οι βουλευτές του Νομού Κορινθίας Αλέκος Σπανορρήγας και Θεοχάρης Ρέντης και πλήθος κόσμου. 
    ● Η δαπάνη και η προετοιμασία. Η δαπάνη των μαθητικών συσσιτίων για όλη την Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε με 104.000.000 δραχμές από τον κρατικό προϋπολογισμό και με 8.000.000 δραχμές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του πλεονάσματος γεωργικών προϊόντων. Την  τελετή  προετοίμασε  η   επιτροπή   οργάνωσης στην οποία το κύριο βάρος έφεραν οι δάσκαλοι. Εκείνη   την   εποχή διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Κρυονερίου ήταν ο Θοδωρής Σταμάτης και δάσκαλοι οι Νίκος Ταρνάρης, Θ. Μπούμης, Όλγα Μπούμη και Νότα Αλεξοπούλου.
    ● Η υποδοχή. Η υποδοχή του Πρωθυπουργού ήταν εντυπωσιακή. Ας δούμε πως την περιγράφει η εφημερίδα «Η Φωνή της Κορινθίας» του Πάνου Σγουρού (φύλλο 23/22.11.1964):  «Λεωφορεία,   κούρσες,   φρέζες   από  το  Κιάτο  και  άλλες περιοχές ανέβαιναν από το πρωί προς το Κρυονέρι. Από τα κοντινά χωριά έβλεπες και πεζούς να κατευθύνονται στο Κρυονέρι που εκείνη την ημέρα θεωρείτο το κέντρο της γης.
Στο Σούλι, στην αρχή του χωριού, είχε στηθεί μια ανθοστολισμένη αψίδα που έγραφε «Καλώς ώρισες γέρο του Μωριά – Να μας ζήσεις». Και στο τέλος του χωριού άλλη αψίδα με σμυρτιές είχε στο κέντρο τη φωτογραφία του. Φθάνοντας στην αρχή των σπιτιών του Κρυονερίου έβλεπες ένα πανό με τη σημαία της Κοινότητας που έγραφε «Η Κοινότης Κρυονερίου υποδέχεται εγκάρδια τον Πρωθυπουργό της Χώρας- Καλώς ήλθατε κύριε Πρόεδρε». Πιο κάτω άλλο πανό έγραφε «Καλώς ορίσατε κύριε Πρωθυπουργέ. Αθλητικός Σύλλογος Κρυονερίου». Τρίτο πανό ανέφερε «Εγκάρδια υποδεχόμεθα τον κ. Πρωθυπουργό μας, Α.Β. Συνεταιρισμός Κρυονερίου». Το Κρυονέρι ήταν ντυμένο στα γιορτινά του και στολισμένο με τα εθνικά χρώματα. Παντού κυμάτιζαν γαλανόλευκες σημαίες. 
● Το σχολείο. Στο χώρο του σχολείου κυριαρχούσαν τα συνθήματα υπέρ της παιδείας. Πάνω από το περιστύλιο του σχολείου ένα πανό έγραφε «Παιδεία θειώτατον αγαθόν εστί» και πιο κάτω ένα άλλο πανό έδειχνε την Κύπρο να αγναντεύει τον Παρθενώνα με λαχτάρα. Στην κυρία είσοδο του σχολείου υπήρχε ένας ύμνος γραμμένος για τον Πρωθυπουργό. Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου ντυμένοι στα γαλάζια με τις τσέπες γεμάτες ροδοπέταλα ανέμεναν την άφιξη του Πρωθυπουργού και της ακολουθίας του. Νεάνιδες της Αγροτολέσχης Κρυονερίου με κάνιστρα από ανθοπέταλα γεμάτα και από ένα περιστέρι στο χέρι περιμένουν να ράνουν τον Κυβερνήτη. Στην είσοδο του σχολείου πλάι στους μαθητές έχει πάρει θέση η Φιλαρμονική του Δήμου Κιάτου και παιανίζει εθνικά άσματα. Στα σκαλοπάτια του Σχολείου πανέμορφα κορίτσια του Κρυονερίου ντυμένα βλάχικα και με κάνιστρα με ανθοπέταλα και ανθοδέσμες περιμένουν να ράνουν το μεγάλο φίλο της νεολαίας όπως τον αποκάλεσε στην προσφώνησή της η μαθήτρια του Γυμνασίου Γκούρας. 
 
● Οι ομιλίες. Ώρα 1μ. ο Πρωθυπουργός και η ακολουθία του φθάνουν. Μέσα σε ένα παραλήρημα ενθουσιασμού οι πολίτες υποδέχονται τον Πρωθυπουργό. Η τελετή αρχίζει με αγιασμό χοροσταντούντος του Μητροπολίτη Κορινθίας Προκοπίου. Τον Πρωθυπουργό προσφωνεί με αληθινά εξαίσια ομιλία ο Επιθεωρητής των Δημοτικών σχολείων Σικυώνος Νικήτας Ζούμπος. Ακολουθεί με λιτό αλλά υπέροχο λογύδριο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χρήστος Ζάρκος και με ιερό δέος δύο μαθήτριες του Γυμνασίου Γκούρας. Αντιφωνούν ο Υφυπουργός Παιδείας Λουκής Ακρίτας, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Χένρυ Λαμπουίς και τελευταίος ο Πρωθυπουργός που εκτός από τα άλλα επιγραμματικά αποτίει φόρο τιμής στο δάσκαλο λέγοντας “για να εμπνεύσει ο δάσκαλος πρέπει να εμπνευσθεί“.
  • ΠΗΓΗ: http://www.sikiona.gr/
    Η φωτογραφία και η αφήγηση είναι από το βιβλίο του Γεωργίου Ν. Κασκαρέλη «Επίτομη και Χρονολογική Ιστορία της Σικυωνίας από το 5.000 π.Χ, έως το 2010 μ.Χ.» 1037 σελίδες, Οκτώβριος 2010.
Γεγονότα
 800px-arkadi1866
  • 1866 – Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη.
  • 1867 – Το σογκουνάτο Τοκουγκάβα επιστρέφει την εξουσία στον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, ξεκινώντας την αποκατάσταση Μεϊτζί.
  • 1872 – Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει τη Βοστόνη [Η.Π.Α.].
  • 1880 – Ισχυρός σεισμός χτυπά το Ζάγκρεμπ και καταστρέφει πολλά κτίρια, μεταξύ των οποίων και τον καθεδρικό ναό του Ζάγκρεμπ.
  • 1888 – Δολοφονείται στο Λονδίνο η Μαίρη Τζέιν Κέλλυ, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι είναι το πέμπτο και τελευταίο θύμα του διαβόητου και αγνώστου ταυτότητας κατά συρροή δολοφόνου Τζακ του Αντεροβγάλτη.
  • 1914 – Το γερμανικό πολεμικό πλοίο SMS Emden βυθίζεται από το αυστραλέζικο HMAS Sydney στα νησιά Κόκος.
  • 1918 – Ο κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας παραιτείται μετά τη Νοεμβριανή Επανάσταση και η Γερμανία ανακηρύσσεται Δημοκρατία.
  • 1921 – Ιδρύεται το ιταλικό Εθνικό Φασιστικό Κόμμα.
  • 1923 – Στο Μόναχο της Γερμανίας, η αστυνομία και τα κυβερνητικά στρατεύματα συντρίβουν το πραξικόπημα της μπιραρίας στη Βαυαρία. Το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι έργο των Ναζί.
  • 1938 – Ο ναζιστής Γερμανός διπλωμάτης Ερνστ φομ Ρατ υποκύπτει στα θανατηφόρα τραύματά του από τους πυροβολισμούς του Εβραίου αντιστασιακού αγωνιστή Έρσελ Γκρίνσπαν, μία πράξη που οι Ναζί χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία για να κινήσουν το εθνικό πογκρόμ, γνωστό ως Νύχτα των Κρυστάλλων.
  • 1953 – Η Καμπότζη αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
  • 1962 – Οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή των Ελλήνων με αφορμή το αίτημα της Ένωσης Κέντρου να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους οι εγγραφέντες κατά το 1961. Ο υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Ράλλης αντιτίθεται, η κυβέρνηση όμως υποχωρεί, οπότε αυτός υποβάλλει την παραίτησή του, η οποία δεν γίνεται δεκτή.
  • 1963 – Στην Ιαπωνία, έκρηξη σε ανθρακωρυχείο σκοτώνει 458 άτομα, ενώ 839 νοσηλεύονται με δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
  • 1964 – Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου εγκαινιάζει τα μαθητικά συσσίτια στο Κρυονέρι Κορινθίας. Προβλέπεται να καλύψουν 600.000 μαθητές, σε 5.000 χωριά. Σε 170.000.000 δραχμές ανέρχεται η αμερικανική βοήθεια για τα συσσίτια, στο πλαίσιο των οποίων έρχεται στην Ελλάδα, ως πρεσβευτής καλής θέλησης, ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας.
  • 1965 – Αρκετές πολιτείες των Η.Π.Α. και μέρη του Καναδά πλήττονται από μία σειρά διακοπών ρεύματος διάρκειας έως και 13 ώρες.
  • 1965 – Ο Ρότζερ Άλλεν Λαπόρτ, διαμαρτυρόμενος για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, αυτοπυρπολείται μπροστά από το κτίριο του Ο.Η.Ε.
  • 1965 – Με απόφαση του προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών παύονται 18 μέλη της προσωρινής διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. με το αιτιολογικό της «πολιτικής, εξωσυνδικαλιστικής δραστηριότητας». Και οι 18 είναι πολιτικοί φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου, μέλη της κεντροαριστερής κίνησης Δημοκρατική Συνδικαλιστική Αλλαγή. Στη θέση τους διορίζονται οπαδοί της Ε.Ρ.Ε. και των «αποστατών».
184090g-chimes_at_midnight_1965_08210606g-elevator_to_the_gallows_08
  • 1965 – Ο Όρσον Γουέλς και η Ζαν Μορό βρίσκονται στο Πασαλιμάνι για το γύρισμα της ταινίας Ο ναύτης του Γιβραλτάρ.
  • 1965 – Νεαρή καμήλα μετά του νεογνού της μεταφέρεται ατμοπλοϊκά από τη Σαουδική Αραβία στην Αθήνα για να προσφέρει το τονωτικό της γάλα στον τέως ηγέτη της αραβικής χώρας, Σαούντ, ο οποίος διαμένει στο Καβούρι. Για την πρέπουσα φροντίδα του ζώου, προσκλήθηκε ειδικός καμηλιέρης από την Κομοτηνή.
  • 1967 – Πρόγραμμα Απόλλων: η NASA εκτοξεύει το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Απόλλων 4.
  • 1985 – Ο 22χρονος Σοβιετικός Γκάρι Κασπάροφ γίνεται ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, νικώντας τον επίσης Σοβιετικό Ανατόλι Κάρποφ.
berlinermauer
  • 1989 – Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου.
  • 2005 – Εκτόξευση της αποστολής Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από το Μπαϊκονούρ με προορισμό την Αφροδίτη.
Γεννήσεις
800px-turgenev_by_repin
zaimis-alex
hedy_lamarr_in_the_conspirators
professor_imre_lakatos_c1960s
101127
hugh_leonard_playwright
annesexton_feat
800px-imre_kertesz_1929-_hungarian_writer_ii-_by_csaba_segesvari
imagehandler
Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH
Θάνατοι
%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%bd
apollinaire-guillaume
by Walter Stoneman, bromide print, 1921
by Walter Stoneman, bromide print, 1921
de_gaulle-owi
demet
Αργίες και εορτές
  • Νεκταρίου, μητροπολίτου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη, του θαυματουργού (†1920)
  • Μαρτύρων Ονησιφόρου († γ΄-δ΄αι.) και Πορφυρίου
  • Αντωνίου οσίου, Ναρσή και Αρτεμίωνος
  • Χριστοφόρου και Μαύρας
  • Οσίων Θεοκτίστης της Λεσβίας (†889), της εν τη «Εκατονταπυλιανή» Πάρου ασκησάσης, Ματρώνης της εκ Πέργης, Ελλαδίου, Ιωάννου του «βραχύσωμου», Συμεώνος του «μεταφράστου»
  • Ευθυμίου, Νεοφύτου και Νικηφόρου
  • Ευστολίας και Σωπάτρας
********************************************************************************
  • Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου