Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

23 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

[Φωτογραφία: Το σημείο έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό, όπου εκτελέστηκε ο Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα]
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ!!!
Ο Ρίτσαρντ Γουέλς [Richard Welch, 14 Δεκεμβρίου 1929 – 23 Δεκεμβρίου 1975] ήταν ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφoριών CIA που δολοφονήθηκε από την «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Ο Γουέλς ήταν απόφοιτος κλασικών σπουδών του Χάρβαρντ. Στρατολογήθηκε από την CIA το 1951, μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο. Η πρώτη του τοποθέτηση ήταν στην Αθήνα. Ως προκάλυμμα εργάζονταν ως πολιτικός υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου στρατού. Την περίοδο 1960–64 υπηρέτησε στη Κύπρο και αργότερα στη Γουατεμάλα (1965–67), στη Γουιάνα (1967–69), και στο Περού (1972–75).

Τον Ιούλιο του 1975 τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα, ως επικεφαλής του σταθμού της υπηρεσίας πληροφοριών. Ήταν μια εποχή που η χώρα είχε μόλις βγει από μια ταραχώδη περίοδο στρατιωτικής δικτατορίας, για την οποία πολλοί στην Ελλάδα κατηγορούσαν την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και τη δράση της CIA. Ο Γουέλς διέμενε σε ένα σπίτι το οποίο στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία προκατόχων του. Το όνομα του και ο τόπος κατοικίας του δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Athens News και ΕλευθεροτυπίαΤην νύχτα της 23 Δεκεμβρίουμια ομάδα 5 ατόμων που επέβαιναν με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, τον ακολούθησε στο σπίτι του ενώ επέστρεφε από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Ένας από αυτούς τον πυροβόλησε με ένα πιστόλι διαμετρήματος 0.45 ιντσών, σχεδόν εξ επαφής, σκοτώνοντάς τον, ενώ δύο άλλα άτομα ακινητοποίησαν την γυναίκα και τον οδηγό του. Αργότερα η 17 Νοέμβρη έστειλε μία σύντομη προκήρυξη στη γαλλική εφημερίδα Libération η οποία έγραφε ότι παρακολουθούσαν τις κινήσεις του από το καλοκαίρι του 1975.

Γεγονότα

  • 484 – Ο Χουνέρικ πεθαίνει και τον διαδέχεται ο ανιψιός του, Γκούνθαμουντ, ο οποίος γίνεται βασιλιάς των Βανδάλων. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, οι χριστιανοί προστατεύονται από τις διώξεις.
Νικηφόρος Φωκάς

Γεννήσεις

Θάνατοι

Αργίες και εορτές

  • Ιαπωνία – Γενέθλια του Αυτοκράτορα – Γενέθλια του Ακιχίτο, τωρινού Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας
  • Σουηδία – Γενέθλια της Βασίλισας Σίλβια, επίσημη γιορτή της σημαίας.

Ορθόδοξη Εκκλησία

  • Των εν Κρήτη αγίων Δέκα Μαρτύρων Αγαθόποδος, Βασιλίδου, Γελασίου, Ευαρέστου, Ευνικιανού, Ευπόρου, Ζωτικού, Θεοδούλου, Ποντίου (Πομπηίου) και Σατορνίνου (†γ΄ αι.)
  • Σχίνωνος και Χρυσογόνου «επάρχου πόλεως Θεσσαλονίκης»
  • Νεομάρτυρος Νικολάου του Καρπενησιώτου
  • Οσίων Παύλου αρχιεπισκόπου Νεοκαισαρείας, Ναούμ φωτιστού και ιεροκήρυκος Βουλγαρίας, του θαυματουργού και Νήφωνος επισκόπου Κωνσταντιανής
  • Μνήμη των εγκαινίων της αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ήτοι του πολυυμνήτου ναού της του Θεού Σοφίας (562)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου