Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

3 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

Ο όρος Δεκεμβριανά αναφέρεται σε μία σειρά ένοπλων συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα το Δεκέμβριο 1944 – Ιανουάριο 1945, ανάμεσα στις δυνάμεις του ΕΑΜΕΛΑΣ και τις Βρετανικές και Κυβερνητικές δυνάμεις που ανήκαν σε ένα πολιτικό φάσμα, από την σοσιαλδημοκρατία (όπως ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ηγέτης του «Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος») έως την φιλομοναρχική δεξιά και τους πρώην συνεργάτες των κατακτητών.

paras_from_5th_scots_parachute_battalion_2nd_parachute_brigade_take_cover_on_a_street_corner_in_athens_during_operations_against_members_of_elas_6_december_1944-_na20515the_british_army_in_greece_1944_na20863
Βρετανοί στρατιώτες στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών
Η έναρξή τους, στις 3 Δεκεμβρίου 1944, σηματοδοτείται από τους πυροβολισμούς των Αστυνομικών δυνάμεων μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη ενάντια στη διαδήλωση του ΕΑΜ, που είχε οργανωθεί ως απάντηση στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (1-12-1944) για τον αφοπλισμό όλων των αντάρτικων ομάδων, με αποτέλεσμα το θάνατο 33 διαδηλωτών και τον τραυματισμό άλλων 148. Παράλληλα ο στρατηγός Σκόμπυ προέβη σε διάγγελμα, ενώ άμεσες προσπάθειες για πολιτική λύση απαγορεύτηκαν από τον Τσώρτσιλ.
dekembriana2-1
Οι μάχες κράτησαν 33 μέρες και τερματίστηκαν στις 5-6 Ιανουαρίου 1945. Επισημαίνεται ότι τα Δεκεμβριανά, όπως καταγράφηκαν στη συλλογική μνήμη οι μάχες του Δεκεμβρίου 1944, ήταν η μοναδική περίπτωση κατά την οποία σημειώθηκαν πολεμικές συγκρούσεις τέτοιας έκτασης στην ελληνική πρωτεύουσα από δημιουργίας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1830). Ήταν επίσης, η μόνη περίπτωση στον  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά την οποία συγκρούσθηκαν μεταξύ τους συμμαχικές δυνάμεις (ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και Βρετανοί).
dekembris-8-12_0
***************************
H 3η Δεκεμβρίου είναι η 337η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (338η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 28 ημέρες.

Γεγονότα

eureka_stockade

Γεννήσεις

220px-joseph_conrad
a_webern
nino_rota
download-1
jean-luc_godard
  • 1930- Ζαν Λικ Γκοντάρ, γάλλος σκηνοθέτης, ο επονομαζόμενος και «πάπας της νουβέλ βαγκ».
ozzy_osbourne

Θάνατοι

diocletianus
250px-robert_louis_stevenson_knox_series
800px-renoir_pierre-auguste_by_dornac_bnf_gallica
filonov_selfportrait_1921
rodchenko
hqdefault
Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011. ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ
Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí
Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011. ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ

Αργίες και εορτές

Παγκόσμια μέρα για άτομα με ειδικές ανάγκες

Ορθόδοξη Εκκλησία

  • Προφήτου Σοφονίου
  • Ιερομαρτύρων Θεοδώρου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και Γαβριήλ, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως(†1657)
  • Μαρτύρων Αγαπίου, Σελεύκου, Μάμαντος, Ίνδη, Δόμνας, Γλυκερίου
  • Μωυσέως του οικονόμου
  • Νεομάρτυρος Αγγελή, ιατρού εξ Άργους, του εν Χίω αθλήσαντος (†1813)
  • Οσίων Θεοδούλου, Θεοδούλου Κυπρίου του «σαλού», και Ιωάννου επισκόπου Κολωνίας, του ησυχαστού
********************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου