Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

8 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

Με αφορμή το Πολιτειακό, κι ένα ενδιαφέρον περιστατικό μιας εποχής όπως το καταθέτει ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ιστολόγιό του:
Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Εδώ και λίγο καιρό ανεβάζω, πότε-πότε, σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια. Tο τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς δημοσιεύτηκε πριν από δυο μήνες και κάτι, για τον απλό λόγο ότι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 1964 ο Μποστ είχε πάει δημοσιογραφικό ταξίδι στην Αυστραλία, οπότε έπαψε να δημοσιεύει σκίτσα.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 12 Δεκεμβρίου 1964, και το λογοπαίγνιο του τίτλου συνδέει τα οικονομικά της βασιλικής αυλής με την «τρίμηνη εξόρμηση» που είχε την ίδια εποχή κηρύξει η Αυγή για αύξηση της κυκλοφορίας της.
Μετά τον θάνατο του βασιλιά Παύλου, η χήρα του, η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη είχε ζητήσει να αποκαλείται «βασίλισσα μήτηρ» και να της χορηγηθεί ειδική μηνιαία σύνταξη ύψους 400.000 το μήνα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ικανοποίησε το πρώτο αίτημα, αλλά περιόρισε τη σύνταξη σε 250.000 το μήνα. Επειδή όμως το θέμα διέρρευσε, ξεσηκώθηκε σάλος στον Τύπο, με αποτέλεσμα η Φρειδερίκη να παραιτηθεί από τη σύνταξη και να παραπονεθεί ότι η κυβέρνηση την άφησε «ακάλυπτον».
Λάδι στη φωτιά έριξε και συνέντευξη του πρίγκιπα Πέτρου, που ήταν το μαύρο πρόβατο της βασιλικής οικογένειας, ο οποίος κατήγγειλε τη Φρειδερίκη για υπερβολικά έξοδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα βασίλισσα (η Άννα Μαρία) θα εγκαινίαζε μια εποχή όπου η ελληνική δυναστεία θα παρουσίαζε πιο προσγειωμένο και δημοκρατικό πρόσωπο.
Ο Παπανδρέου ακολουθούσε πολιτική κατευνασμού και ικανοποιούσε τα περισσότερα αιτήματα της «βασιλίσσης μητρός», αφήνοντας ανεξέλεγκτα τα διάφορα «βασιλικά ιδρύματα», ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου εισήγαγε με διαδικασία κατεπείγοντος νομοσχέδιο με το οποίο επεκτεινόταν και στη Φρειδερίκη η νομική προστασία την οποία απολάμβανε το βασιλικό ζεύγος, ουσιαστικά απαγορεύοντας την κριτική της Φρειδερίκης από τον Τύπο. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, αφού μόνο η ΕΔΑ διαφώνησε.
O Μποστ από νωρίτερα ειρωνευόταν τη βασιλομήτορα -μάλιστα, από τότε που κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΑ (τον Φεβρουάριο του 1964, χωρίς βέβαια να εκλεγεί), στα χρονογραφήματά του, κάθε φορά που αναφερόταν στη μητέρα του, την αποκαλούσε «βουλευτομήτορα», για να σατιρίσει τον τίτλο της Φρειδερίκης.
Ωστόσο, στο σημερινό σκίτσο, ο Μποστ δεν απεικονίζει τη Φρειδερίκη -γενικά, γελοιογραφίες που να δείχνουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν θυμάμαι να έχω δει πουθενά, κατά πάσα πιθανότητα θα απαγορεύνταν. Μόνο το 1974, σε μια σειρά από γελοιογραφίες αμέσως πριν και μετά το δημοψήφισμα (που μας απάλλαξε από τον θεσμό της μοναρχίας) γελοιογράφησε ο Μποστ τη Φρειδερίκη -κάποτε θα τα παρουσιάσουμε κι αυτά τα σκίτσα, ίσως το 2024.🙂
Στο εδώ σκίτσο, ο Μποστ παρουσιάζει τον Πειναλέοντα να διηγείται στη μητέρα του τις ειδήσεις για το νέο νομοσχέδιο που κατοχυρώνει την Αυλή «με διάφορους πατάξεις», και τη μαμά-Ελλάς να απαντά με σοφία ότι δουλειά του τύπου είναι να θίγει τα κακώς κείμενα και όχι να «ρίπτει έρεβος στας προίκας».
Στη γωνία του σκίτσου, η Ανεργίτσα αναφέρεται σε ένα επεισόδιο της καλλιτεχνικής επικαιρότητας: την προηγούμενη μέρα, σε συνέντευξη τύπου στην οποία είχε ανακοινωθεί ο γάμος του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ είχε επιτεθεί σε καλλιτεχνικό συντάκτη ο οποίος τον είχε επικρίνει σε προηγούμενο δημοσίευμά του. «Ακάλυπτος και η Αλίκη», αποφαίνεται φιλοσοφικά η Ανεργίτσα!

Γεγονότα

Γεννήσεις

Θάνατοι

Αργίες και εορτές

Ορθόδοξη Εκκλησία

  • Προεόρτια της Συλλήψεως της αγίας Άννης
  • Αποστόλων εκ των Εβδομήκοντα: Σωσθένους επισκόπου γενομένου Κολοφώνος, Απολλώ επισκόπου Καισαρείας και Επαφροδίτου επισκόπου Αδριακής, Καίσαρος επισκόπου Δυρραχίου, Κηφά, Ονησιφόρου επισκόπου Κορώνης (εν Μεσσηνία) και Τυχικού
  • Οσίων Παταπίου († η΄αι.) του εν Λουτρακίω Δαμιανού και Σωφρονίου επισκόπου εν Κύπρω
  • Παρθενίου του εν Χίω (†1883)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου