Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

16 Φεβρουαρίου – σαν σήμερα…

  • 1967 – Ποινική δίωξη ασκείται κατά του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Μίκη Θεοδωράκη, επειδή σε συναυλία του στην Αθήνα μίλησε, μεταξύ άλλων, για «ανευθυνοϋπεύθυνο Μεγαλειότατο» και «τρίκυκλο της βασιλίσσης», σχόλιο το οποίο θεωρείται από τις αρχές συκοφαντική δυσφήμηση της Φρειδερίκης.
Γεγονότα
  • 1821 – Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
  • 1862 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο στρατηγός Οδυσσεύς Γκραντ καταλαμβάνει το φρούριο Ντόνελσον στο Τενεσί.
  • 1899 – Ιδρύεται η ΚΡ Ρέικιαβικ, ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Ισλανδία. Η ΚΡ ιδρύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1899 από μία ομάδα νέων Ισλανδών, καθιστώντας τον παλαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο στην Ισλανδία. Ιδρύθηκε ως Φοτμπόλταφελαγκ Ρέικιαβικουρ (Fótboltafélag Reykjavíkur), πριν την αλλαγή σε Κνάτσπιρνουφελαγκ Ρέικιαβικουρ (Knattspyrnufélag Reykjavíkur). Η αλλαγή οφείλεται στο «knattspyrna» που θεωρείται μια πιο κομψή λέξη (το «fótbolti» μεταφράζεται ως «ποδόσφαιρο», όπως και το «knattspyrna», ενώ η μετάφραση ως «ποδόσφαιρο», είναι κυριολεκτικά «ballkicking»). Το πρότυπο με τις ασπρόμαυρες ρίγες είναι εμπνευσμένο από τη Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, μια ισχυρή ομάδα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ΚΡ. Επίσης ήταν η μόνη ποδοσφαιρική ομάδα στο Ρέικιαβικ για μια δεκαετία, αλλά μόλις δημιουργήθηκαν άλλα σωματεία, ξεκίνησαν σχέδια για τη διεξαγωγή αγώνων. Η ΚΡ κέρδισε το εναρκτήριο πρωτάθλημα το 1912 μετά από αγώνα κατάταξης (play-off) με τη Φραμ.
  • 1918 – Το Συμβούλιο της Λιθουανίας εγκρίνει ομόφωνα τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ανακηρύσσοντας τη Λιθουανία ανεξάρτητο κράτος.
    Η Δημοκρατία της Λιθουανίας (λιθουανικά: Lietuvos Respublika – Lietuva) είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και μία από τις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες. Συνορεύει με τη Λετονία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Ρωσία (συγκεκριμένα με την επαρχία Καλίνινγκραντ, η οποία ανήκει στη Ρωσία). Έχει έκταση 65.200 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.888.582 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016. Πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι το Βίλνιους (539.939 κάτοικοι το 2014), ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Κάουνας και η Κλάιπεντα, η οποία είναι και σημαντικό λιμάνι. Περισσότερο από 80% του πληθυσμού είναι Λιθουανοί και επίσημη γλώσσα είναι η λιθουανική, η οποία ανήκει στην ομάδα των βαλτικών γλωσσών. Η Λιθουανία υπήρξε η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία που διακήρυξε την ανεξαρτησία της, το Μάρτιο του 1990. Το λίτας αντικατέστησε το ρούβλι ως επίσημο νόμισμα το Μάρτιο του 1993 και την 1η Μαΐου 2004 η Λιθουανία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την 1η Ιανουαρίου 2015 το λίτας αντικαταστάθηκε από το ευρώ.
  • 1923 – Εφαρμόζεται στην Ελλάδα το γρηγοριανό ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου γίνεται 1η Μαρτίου
  • 1923 – Ο Χάουαρντ Κάρτερ αποσφραγίζει το νεκρικό θάλαμο του φαραώ Τουταγχαμών
  • 1943 – Σφαγή του Δομένικου: Τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 150 κατοίκους του Δομένικου
  • 1960 – Υπογράφονται τα πρωτόκολλα της ελληνογιουγκοσλαβικής συμφωνίας για την ελεύθερη μετακίνηση των μεθοριακών πληθυσμών των δύο χωρών.
  • 1962 – Το Ποτέ την Κυριακή τίθεται υπό απαγόρευση στην πολιτεία του Σασκάτσουαν του Καναδά με το σκεπτικό ότι «εκθειάζει τις γυναίκες ελευθερίων ηθών». Το Ποτέ την Κυριακή είναι ελληνική ρομαντική κωμική ταινία του 1960, σε σκηνοθεσία και σενάριο Ζυλ Ντασέν. Πρωταγωνιστούν οι Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασέν και Γιώργος Φούντας. Η ταινία ήταν η δεύτερη ταινία του Ζυλ Ντασσέν, με σενάριο δικό του και πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη (η πρώτη ταινία ήταν «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου έργου του Νίκου Καζαντζάκη). Γυρίστηκε το 1960 εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και είναι μία από τις διασημότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου κυρίως λόγω της βραβευμένης με Όσκαρ μουσικής που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.
  • 1962 – Μέτρα κατά των κομμουνιστών απειλεί να λάβει ο Μακάριος εάν δεν σταματήσουν τη δράση τους, ενώ ομάδα Ελληνοκυπρίων βουλευτών δηλώνει ότι θα θέσει εκ νέου ζήτημα ένωσης της χώρας με την Ελλάδα, με αναθεώρηση του συντάγματος.
  • 1963 – Αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής, την ενίσχυση των εξουσιών της κυβέρνησης και τον περιορισμό του πεδίου δράσης «όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία» εξαγγέλλει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Ένωσις Κέντρου απορρίπτει την πρόταση ως ελιγμό αντιπερισπασμού για την αντιμετώπιση του ανένδοτου αγώνα.
  • 1963 – Με αύξηση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης ανακοινώνεται πως θα απαντήσει η Αθήνα σε περίπτωση μονομερούς αύξησης της αντίστοιχης τουρκικής χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Ελλάδα.
  • 1963 – Ολόκληρο το χωριό Νεράιδα Τρικάλων κατακρημνίζεται σε χαράδρα παρασέρνοντας τα κοπάδια των ζώων. Οι κάτοικοι διασώζονται την τελευταία στιγμή. Η Νεράιδα είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στις πλαγιές των Τζουμέρκων και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Τρικάλων. Η Νεράιδα αποτελεί έδρα της ομώνυμης κοινότητας και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 182 κάτοικοι.
  • 1964 – Θρίαμβος της Ένωσης Κέντρου στις βουλευτικές εκλογές, καθώς λαμβάνει το 52,72% των ψήφων και 171 έδρες έναντι 35,26% και 107 εδρών του συνασπισμού Ε.Ρ.Ε.-Προοδευτικών και 11,80% και 22 εδρών της Ε.Δ.Α.
  • 1966 – Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιεί στην πλατεία Κλαυθμώνος η Ένωσις Κέντρου, με κύριο ομιλητή τον Γεώργιο Παπανδρέου και συνθήματα τα «Δημοκρατία» και «1-1-4».
  • 1968 – Εκτελείται στην Εξοχή Θεσσαλονίκης ο Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός σαν δράκος του Σέιχ Σου. «Μανούλα μου, είμαι αθώος» ήταν τα τελευταία του λόγια.  
     
  • 1968 – Ο παγκοσμίου φήμης πελεκάνος Ιάσων, μασκότ της Ρόδου και «πρεσβευτής» του ελληνικού τουρισμού, φτάνει αεροπορικώς στη Ρώμη, στο πλαίσιο περιοδείας του σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις. Ο Ιάσων έχει διαβατήριο του Ε.Ο.Τ., είναι ασφαλισμένος για 100.000 λίρες Αγγλίας και τρώει 5 κιλά ψάρια, κατά προτίμηση μπαρμπούνια, την ημέρα. Το συμπαθέστατο πτηνό εμεινε γνωστό στους ξένους ως «Jason the Pelican tourist ambassador of Rhodes».
Γεννήσεις
  • 1497 – Φίλιππος Μελάγχθων, Γερμανός θεολόγος. Ο Φίλιππος Μελάγχθων (Philipp Melanchthon, πραγματικό όνομα: Φίλιπ Σβάρτσερντ, Philipp Schwartzerdt, 16 Φεβρουαρίου 1497 – 19 Απριλίου 1560) ήταν Γερμανός καθηγητής θεολόγος, βασικός ηγέτης του Λουθηρανικού ανασχηματισμού, και φίλος και συνεταίρος του Μαρτίνου Λούθηρου.
  • 1543 – Κανό Εϊτόκου, Ιάπωνας ζωγράφος
    Ο Κανό Εϊτόκου (16 Φεβρουαρίου 1543 – 12 Οκτωβρίου 1590) ήταν Ιάπωνας ζωγράφος που έζησε την περίοδο Αζούτσι-Μομογιάμα και ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της Σχολής Κανό. Η πιο σημαντική του συνεισφορά στη σχολή Κανό ήταν το μνημειώδες στυλ τάιγκα, το οποίο ανέπτυξε. Χαρακτηριζόταν από τολμηρές και γρήγορες πινελιές με έμφαση στο προσκήνιο των έργων του. Οι φιγούρες του είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερες σε σχέση με την έκταση του πίνακα. Σύμφωνα με την Ιστορία της Ιαπωνικής ζωγραφικής του δισέγγονού του Κανό Εϊνό, ο Εϊτόκου κατάφερε να συνδυάσει την παραδοσιακή τέχνη και να μετουσιώσει στα έργα του την τόλμη και γενναιότητα των μεγάλων πολεμιστών της εποχής του Όντα Νομπουνάγκα και Τογιοτόμι Χιντεγιόσι.Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα έργα του καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου Σενγκόκου.
    Ο Εϊτόκου γεννήθηκε στο Τόκυο και ήταν ο εγγονός του Κανό Μοτονόμπου. Διακρίθηκε για το ζωγραφικό του ταλέντο από πολύ μικρή ηλικία. Υπό την καθοδήγηση του παππού του εξέλιξε το Κινεζικής επιρροής στυλ του Μοτονόμπου.
    Συνεργαζόμενος με τον πατέρα του Σοέι (1519-92), ο Εϊτόκου ζωγράφισε τις επιφάνειες των τοίχων του επισκόπου στο Τζουκόιν, μέρος του Ζεν μοναστικού συμπλέγματος του Νταιτοκούτζι στο Κυότο. Ζωγράφισε την οροφή του κάστρου Αζούτσι, του κάστρου της Οζάκα και της κατοικίας του Τογιοτόμι Χιντεγιόσι.
    Η πιο σημαντική του συνεισφορά στη σχολή Κανό ήταν το μνημειώδες στυλ τάιγκα, το οποίο ανέπτυξε. Χαρακτηριζόταν από τολμηρές και γρήγορες πινελιές με έμφαση στο προσκήνιο των έργων του. Οι φιγούρες του είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερες σε σχέση με την έκταση του πίνακα. Σύμφωνα με την Ιστορία της Ιαπωνικής ζωγραφικής του δισέγγονού του Κανό Εϊνό, ο Εϊτόκου κατάφερε να συνδυάσει την παραδοσιακή τέχνη και να μετουσιώσει στα έργα του την τόλμη και γενναιότητα των μεγάλων πολεμιστών της εποχής του Όντα Νομπουνάγκα και Τογιοτόμι Χιντεγιόσι.Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα έργα του καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου Σενγκόκου.
  • 1834 – Ερνστ Χέκελ, Γερμανός ζωολόγος και φιλόσοφος
  • 1848 – Οκτάβ Μιρμπό, Γάλλος συγγραφέας
  • 1852 – Θεόδωρος Ράλλης, Έλληνας ζωγράφος
  • 1852 – Κάρολος Ρόσελ, Αμερικανός ευαγγελιστής. Ο Κάρολος Τέιζ Ρόσελ, (Charles Taze Russell) (16 Φεβρουαρίου 1852 – 31 Οκτωβρίου 1916), ευρύτερα γνωστός ως Πάστορας Ρόσελ, ήταν Αμερικανός ευαγγελιστής από το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας, ο οποίος δημιούργησε το κίνημα των Σπουδαστών της Γραφής. Έγινε γνωστός για την έκδοση του θρησκευτικού περιοδικού Η Σκοπιά της Σιών και Κήρυξ της του Χριστού Παρουσίας το 1879 καθώς επίσης για την ίδρυση μιας από τις πρώτες Βιβλικές Εταιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά της Σιών. Ο διαχωρισμός που συνέβη το 1917 είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των σύγχρονων κινημάτων των Μαρτύρων του Ιεχωβά και όσων παρέμειναν προσκολλημένοι στις δογματικές απόψεις του Ρόσελ, οι οποίοι ονομάζονται γενικά Συσχετιζόμενοι Σπουδαστές της Γραφής.
  • 1906 – Βέρα Μέντσικ, Τσέχα σκακίστρια. Η Βέρα Μέντσικ (γνωστή και ως Βέρα Μεντσίκοβα, τσεχικά: Věra Menčíková, ή Βιέρα Φραντσιέβνα Μιέντσικ ρωσικά: Вера Францевна Менчик, Μόσχα 16 Φεβρουαρίου 1906 — Λονδίνο 27 Ιουνίου 1944), ήταν σκακίστρια τσεχικής και βρετανικής καταγωγής που κέρδισε την αναγνώριση ούσα η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια στις γυναίκες. Πήρε μέρος επίσης σε ονομαστά διεθνή τουρνουά σκακιού όπου συμμετείχαν οι κορυφαίοι άνδρες σκακιστές παγκοσμίως, νικώντας με εκπληκτικά παιχνίδια πολλούς από αυτούς, όπως τον μετέπειτα παγκόσμιο πρωταθλητή, Γερμανό Μαξ Όυβε. Θεωρείται η κορυφαία γυναίκα σκακίστρια όλων των εποχών.

Portrait of McDonald’s owner Ray Kroc eating hamburger in front of Neon sign outside restaurant (Photo by Art Shay//Time Life Pictures/Getty Images)
  • 1909 – Ρίτσαρντ Μακ Ντόναλντ, Αμερικανός επιχειρηματίας. Ο Ρίτσαρντ Μακ Ντόναλντ ήταν ιδρυτής της ομώνυμης αλυσίδας εστιατορίων. Εγκαταστάθηκε με τον αδελφό του στην Καλιφόρνια και από το 1940 άνοιξαν εστιατόρια με την επωνυμία «Μακ Ντόναλντς». Το 1955 πούλησαν την επιχείρηση. Υπήρξε ο εμπνευστής του σήματος της επιχείρησης, το οποίο και διατηρείται. Απεβίωσε τον Ιούλιο του 1998 στο Νιου Χαμσάιρ, στο οποίο διέμενε από το 1961.
  • 1918 – Ακίλε Καστιλιόνι, Ιταλός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής. Ο Ακίλε Καστιλιόνι (Achille Castiglioni, 16 Φεβρουαρίου 1918 – 2 Δεκεμβρίου 2002) είναι ένας από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς σχεδιαστές του 20ού αιώνα. Εμπνεύστηκε συχνά από καθημερινά πράγματα και χρησιμοποίησε συνηθισμένα υλικά.
  • 1941 – Κιμ Γιονγκ Ιλ, Βορειοκορεάτης ηγέτης. Ο Κιμ Τζονγκ-ιλ ή ο Κιμ Γιονγκ Ιλ (16 Φεβρουαρίου 1941 – 17 Δεκεμβρίου 2011) ήταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Κιμ Ίλ-σονγκ, μετά το θάνατό του, τον Ιούλιο του 1994. Γνωστός ως «Πολυαγαπημένος Ηγέτης», ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Γ.Γ. του Κόμματος των Εργατών της Κορέας. Το Σεπτέμβριο του 2008 αξιωματούχος δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετέδωσε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και το γεγονός κρατήθηκε μυστικό από τις αρχές. Τις φήμες για την υγεία του διεύρυνε και το γεγονός ότι δεν παρέστη στους εορτασμούς για την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης της Β. Κορέας που αναμεταδόθηκε από ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο,[2] πέθανε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 σε ηλικία 70 ετών από καρδιακή προσβολή.
  • 1942 – Γιώργος Τρόντζος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
  • 1944 – Αντόνιο Μασκαρένιας Μοντέιρο, πρόεδρος του Πράσινου Ακρωτηρίου.
  • 1948 – Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
  • 1954 – Πέτρος Ραβούσης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.
  • 1973 – Κάθι Φρίμαν, Αυστραλέζα αθλήτρια.
  • 1974 – Φάνης Κατεργιαννάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.
  • 1978 – Τία Ελεμπό, Βελγίδα αθλήτρια. Η Τία Ελεμπό (Tia Hellebaut, 16 Φεβρουαρίου 1978) είναι Βελγίδα αθλήτρια του στίβου. Το 2008 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και στο πένταθλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στη Βαλένθια. Το 2006 και το 2007 ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στο άλμα εις ύψος στον ανοιχτό και στον κλειστό στίβο αντίστοιχα. Έχει το ρεκόρ στη χώρα της στο έπταθλο, στο πένταθλο, στο άλμα εις μήκος στον κλειστό στίβο και στο άλμα εις ύψος τόσο στον κλειστό όσο και στον ανοιχτό στίβο με 2μ. και 5 εκ. (2013).

Rossi – still highly motivated to race and give the youngsters the business
  • 1988 – Ντενίλσον Περέιρα Νέβες, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής. Ο Ντενίλσον Περέιρα Νέβες (Denílson Pereira Neves, 16 Φεβρουαρίου 1988), πιο γνωστός ως Ντενίλσον είναι διεθνής Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1988 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και αγωνίζεται στην Κρουζέιρο Εσπόρτε Κλούμπε. Η θέση του στο γήπεδο είναι στο χώρο του κέντρου. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη ομάδα της πόλης του, τη Σάο Πάολο και τον Αύγουστο του 2006 μετακινήθηκε στην Άρσεναλ. Η απόκτηση του στοίχισε στην αγγλική ομάδα περίπου 3,5 εκατομμύρια λίρες. Είναι διεθνής με την εθνική Ελπίδων της Βραζιλίας, ενώ έχει κληθεί και στην εθνική αντρών της χώρας του, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί.
  • 1989 – Ελίζαμπεθ Όλσεν, Αμερικανίδα ηθοποιός. Η Ελίζαμπεθ Τσέις Όλσεν (Elizabeth Chase «Lizzie» Olsen, 16 Φεβρουαρίου 1989) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός. Περισσότερη γνωστή είναι για τους ρόλους της στις ταινίες: Silent House (2011), Τα βέλη του έρωτα (2012), Godzilla (2014), Avengers: Age of Ultron (2015) και Captain America: Civil War (2016). Για τον ρόλο της στην ταινία Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν (2011), απέσπασε πάρα πολύ καλές κριτικές και ήταν υποψήφια για βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, από τα Independent Spirit Awards. Η Ελίζαμπεθ είναι η νεότερη αδελφή των δίδυμων ηθοποιών και σχεδιαστών μόδας Άσλι Όλσεν και Μέρι-Κέιτ Όλσεν.
  • 1991 – Σέρχιο Κανάλες, Ισπανός ποδοσφαιριστής. Ο Σέρχιο Κανάλες (Sergio Canales Madrazo, 16 Φεβρουαρίου 1991) είναι Ισπανός ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1991 στο Σανταντέρ της Ισπανίας και αγωνίζεται στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ράθινγκ Σανταντέρ το 2008 όπου συμμετείχε σε 60 αγώνες και σκόραρε 10 φορές. Το 2010 πήρε μεταγράφη στην Ρεάλ Μαδρίτης όπου συμμετείχε σε 10 παιχνίδια. Το 2011 δόθηκε δανεικός στην Βαλένθια όπου συμμετείχε σε 11 αγώνες και έβαλε 1 γκολ. Το 2012 πήρε μεταγραφή στην Βαλένθια όπου συμμετείχε σε 32 παιχνίδια και έβαλε 2 τέρματα. Το 2014 πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Σοσιεδάδ όπου μέχρι τώρα έχει συμμετάσχει σε 68 αγώνες και έχει βάλει 6 γκολ.
Θάνατοι
  • 1279 – Αλφόνσος Γ’, βασιλιάς της Πορτογαλίας.
  • 1391 – Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
  • 1823 – Πιερ-Πολ Πριντόν, Γάλλος ζωγράφος
  • 1829 – Φρανσουά Ζοζέφ Γκοσέκ, Γάλλος συνθέτης
  • 1886 – Ιωάννης Παπάφης, Έλληνας εθνικός ευεργέτης
  • 1907 – Τζοζουέ Καρντούτσι, Ιταλός συγγραφέας
  • 1912 – Αλέξιος Στριφτόμπολας, Έλληνας πολιτικός.
  • 1917 – Οκτάβ Μιρμπό, Γάλλος συγγραφέας
  • 1953 – Τζέιμς Λιούις Κραφτ, Καναδός επιχειρηματίας
  • 1963 – Φρίντριχ Ντέσαουερ, Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος
  • 1968 – Αριστείδης Παγκρατίδης, Έλληνας θανατοποινίτης
  • 1970 – Φράνσις Ρους, Αμερικανός παθολόγος
  • 1979 – Αλέξανδρος Παπατέρπος, Έλληνας στρατιωτικός
  • 1983 – Εμμανουήλ Ζαννής, Έλληνας γιατρός και πολιτικός. Ο Εμμανουήλ Ζαννής (25 Αυγούστου 1907 – 16 Φεβρουαρίου 1983) ήταν γιατρός και πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε για αρκετές θητείες ως βουλευτής Δωδεκανήσου. Γεννήθηκε στη Ρόδο. Ήταν διδάκτωρ των Ιατρικών Σχολών στα Πανεπιστήμια των Παρισίων και της Πίζας. To 1954 για χρονικό διάστημα ήταν ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Η Ροδιακή Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Δωδεκανήσου στις εκλογές του 1951 με την ΕΠΕΚ και επανεξελέγη βουλευτής Ρόδου το 1952 με το ίδιο κόμμα, όπως και το 1958 με το Κόμμα Φιλελευθέρων και το 1961 με το Κόμμα Προοδευτικών. Μετά τη Μεταπολίτευση έλαβε μέρος στις εκλογές του 1974 και πέτυχε να εκλεγεί ξανά βουλευτής Δωδεκανήσου με τη Νέα Δημοκρατία , έχοντας συγκεντρώσει 8.307 ψήφους. Ήταν παντρεμένος με τη Ροζαλία Κωνσταντινίδου και απέκτησαν 2 γιους. To 1980 με κοινή πρωτοβουλία μαζί με τον Γιάννη Ζίγδη συνίδρυσε στην Αθήνα την Ένωση Ροδίων Αθηνών-Πειραιώς. Πέθανε το 1983 και κηδεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στη Ρόδο.
  • 1985 – Γιώργος Ιωάννου, Έλληνας λογοτέχνης
  • 1986 – Αχιλλέας Μπουντουβής, Έλληνας πολιτικός. Ο Αχιλλέας Μπουντουβής (1932 – 17 Φεβρουαρίου 1986), του Βασιλείου, ήταν πολιτικός από την Ηλεία. Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1932. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Ήταν παράγοντας του Παναθηναϊκού (γενικός αρχηγός κατά την επταετία). Από το 1974 ως το 1977 ήταν διοικητής του ΟΑΕΔ. Εξελέγη βουλευτής Ηλείας το 1977 με τη Νέα Δημοκρατία και υπηρέτησε στη Βουλή ως το 1981. Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 54 ετών, το 1986.
  • 2000 – Λίλα Κέντροβα, Ρωσίδα ηθοποιός
  • 2009 – Γεώργιος Α. Παπαδημητρίου, Έλληνας καθηγητής
  • 2012 – Μπάντλεϊ Ντέβεσι, γενικός κυβερνήτης των νήσων του Σολομώντα. Ο Σερ Μπάντλεϊ Ντέβεσι (Sir Baddeley Devesi, 16 Οκτωβρίου 1941 – 16 Φεβρουαρίου 2012), Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος είναι πρώην πολιτικός από τα Νησιά του Σολομώντα. Τιμήθηκε με τον τίτλο του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου (GCMG), καθώς επίσης και με το Βασιλικό Βικτωριανό Τάγμα (GCVO). Ήταν ο πρώτος μετά την ανεξαρτησία Γενικός Κυβερνήτης των Νησιών, από το 1978 ως το 1988.
  • 2016 – Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, Αιγύπτιος πολιτικός και διπλωμάτης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου