- 1859 – Μάχη του Σολφερίνο: Οι δυνάμεις της Σαρδηνίας και της Γαλλίας νικούν τους Αυστριακούς στο Σολφερίνο, στη βόρεια Ιταλία.
Γεγονότα
- 217 π.Χ. – Οι Ρωμαίοι, με επικεφαλής τον Γάιο Φλαμίνιο Νέπο, πέφτουν σε ενέδρα και ηττώνται από τον Αννίβα στη μάχη της λίμνης Τρασιμένης.
- 109 – Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός εγκαινιάζει το υδραγωγείο Aqua Traiana, το οποίο μεταφέρει νερό από τη λίμνη Μπρατσιάνο, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ρώμης.
- 972 – Λαμβάνει χώρα η μάχη της Τσεντίνια, όπου καταγράφεται η πρώτη τεκμηριωμένη νίκη των πολωνικών δυνάμεων.
- 1128 – Μάχη του Σάο Μαμέντε, κοντά στη Γκιμαράες: Οι δυνάμεις του Αλφόνσου Α’ νικούν τις δυνάμεις της μητέρας του, Θηρεσίας. Μετά τη μάχη, ο μελλοντικός βασιλιάς αποκαλεί τον εαυτό του «πρίγκιπα της Πορτογαλίας», γεγονός που αποτελεί το πρώτο βήμα προς την «επίσημη ανεξαρτησία» που θα λάβει χώρα το 1139 μετά τη μάχη του Ουνρίκε.
- 1230 – Χριστιανική ανακατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου: Αρχίζει η πολιορκία της Χαέν.
- 1314 – Ολοκληρώνεται η μάχη του Μπάνοκμπερν με αποφασιστική νίκη των σκωτσέζικων δυνάμεων του Ροβέρτου Α’, αν και η Αγγλία δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Σκωτίας παρά το 1328.
- 1340 – Εκατονταετής Πόλεμος: Ναυμαχία του Σλόιζ. Ο γαλλικός στόλος καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από τον αγγλικό στόλο που διοικεί αυτοπροσώπως ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας.
- 1374 – Ένα ξαφνικό ξέσπασμα χορευτικής μανίας κάνει τους ανθρώπους στους δρόμους του Άαχεν να βιώσουν παραισθήσεις και να αρχίσουν να πηδούν και να συσπώνται ανεξέλεγκτα μέχρι να καταρρεύσουν από εξάντληση.
- 1497 – Ο Τζοβάνι Καμπότο αποβιβάζεται στη Βόρεια Αμερική, στη Νέα Γη, ηγούμενος της πρώτης ευρωπαϊκής εξερεύνησης της περιοχής από την εποχή των Βίκινγκ.
- 1509 – Ο Ερρίκος Η’ και η Αικατερίνη της Αραγoνίας στέφονται βασιλιάς και βασίλισσα της Αγγλίας.
- 1571 – Ο Μιγκέλ Λόπεθ ντε Λεγκάθπι ορίζει τη Μανίλα πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.
- 1717 – Ιδρύεται στο Λονδίνο η Μεγάλη Στοά του Λονδίνου και του Γουεστμίνστερ, η πρώτη μασονική Μεγάλη Στοά στον κόσμο (σήμερα Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας).
- 1812 – Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: Η Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα διασχίζει τον ποταμό Νιέμεν ξεκινώντας τη γαλλική εισβολή στη Ρωσία.
- 1821 – Λαμβάνει χώρα η μάχη του Καραμπομπό. Είναι η αποφασιστική μάχη στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας από την Ισπανία.
- 1827 – Μάχη στο Μέγα Σπήλαιο: Οι Έλληνες νικούν το στρατό του Ιμπραήμ στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα
- 1880 – Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το O Canada, το τραγούδι που θα γίνει αργότερα ο εθνικός ύμνος του Καναδά.
- 1902 – Ο βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου αναβάλλει τη στέψη του λόγω σκωληκοειδίτιδας.
- 1916 – Η Μαίρη Πίκφορντ γίνεται η πρώτη γυναίκα ηθοποιός του κινηματογράφου που υπογράφει συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
- 1938 – Προσγειώνονται στην Πενσιλβάνια κομμάτια ενός μετεωρίτη, που εκτιμάται ότι ζύγιζε 450 τόνους όταν μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη.
- 1939 – Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.
- 1947 – Ο Κένεθ Άρνολντ κάνει την πρώτη ευρέως αναφερόμενη μαρτυρία ΑΤΙΑ κοντά στο όρος Ρενιέρ στην πολιτεία Ουάσινγκτον.
- 1960 – Διάλυση της Βαλκανικής Συμμαχίας του 1954, στην οποία συμμετείχαν η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία.
- 1963 – Για καταπάτηση μεγάλης έκτασης ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων στο Πολύγωνο από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού καταδικάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις. Διατάσσεται η άμεση κατεδάφιση, εν ανάγκη με την προστασία της αστυνομίας, της περίφραξης που είχε σπεύσει να υψώσει η Γ.Υ.Σ. γύρω από το, επίσης χαρακτηριζόμενο ως αυθαίρετο, κτίριό της, σε χώρο που προοριζόταν για επέκταση του Πεδίου του Άρεως.
- 1964 – Παράλληλες συναντήσεις Λίντον Τζόνσον-Γεωργίου Παπανδρέου και Λίντον Τζόνσον-Ισμέτ Ινονού στην Ουάσινγκτον για το Κυπριακό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται, παρά τις επίμονες πιέσεις των Αμερικανών, απ’ ευθείας συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.
- 1966 – Ο διευθυντής δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγιεινής ανακοινώνει στην ετήσια έκθεσή του ότι η πολιομυελίτιδα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς στην Ελλάδα, χάρη στον εμβολιασμό με το Σέιμπιν το 1964 και το 1965.
- 2010 – Ελλάδα, τοπική ώρα 20:10, έκρηξη ταχυδρομικής βόμβας στο υπουργικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, στο Μέγαρο Κατεχάκη είχε θύμα τον εξ απορρήτων αξιωματικό υπασπιστή του 52χρονο Γ. Βασιλάκη. Το δέμα-φάκελος μεγέθους Α3 έφερε ένδειξη αποστολέα Χρήστος Καραβέλας – Εκάλη, που κατά δημοσίευμα ταυτιζόταν με φυγάδα, στέλεχος της Siemens. Η ταχυδρομική βόμβα χαρακτηρίστηκε «ιρλανδικού μοντέλου» του IRA.
- 2016 – Ανακοίνωση της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Brexit κέρδισε με διαφορά περίπου 1,3 εκατομμυρίων ψήφων, προκαλώντας πτώση στα χρηματιστήρια.
Γεννήσεις
- 6 π.Χ. – Ιωάννης ο Βαπτιστής. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, αποκαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι Άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «Πρόδρομος», τον οποίο και βάπτισε. Η διδασκαλία του υπήρξε δηκτική, ζητώντας από κάθε άνθρωπο να σταματήσει την ανηθικότητά του, βαπτίζοντας όσους έπαιρναν μια τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, αποδοκίμασε ανοικτά την σχέση του τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα με την γυναίκα του αδελφού του τελευταίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση και στη συνέχεια τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη. Ως βιβλικό πρόσωπο θεωρείται ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Και εις μεν την Παλαιά θεωρείται ως «Προφήτης» εις δε την Καινή ως «Πρόδρομος». Ο Ιωάννης αναφέρεται και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές.
- 1242 – Βεατρίκη της Αγγλίας, κόμισσα του Ρίτσμοντ. Η Βεατρίκη της Αγγλίας (Beatrice of England, 24 Ιουνίου 1242 – 24 Μαρτίου 1275) ή Βεατρίκη του Ντρε ήταν Αγγλίδα πριγκίπισσα από την δυναστεία των Πλανταγενετών, δεύτερη κόρη και τρίτο παιδί του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Γ΄ και της Ελεονώρας της Προβηγκίας, αδελφή του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Α΄ του Μακρυσκέλη και του Εδμόνδου Κράουτσμπακ. Σύμφωνα με τον βασιλικό ιστορικό της εποχής Ματθαίο των Παρισίων η Βεατρίκη γεννήθηκε στο Μπορντό την ημέρα εορτασμού της γέννησης του Ιωάννη του Βαπτιστή (24 Ιουνίου), και πέρασε δύσκολη παιδική ηλικία αφού πολλές φορές είδε την μητέρα της να κινδυνεύει από τις εξεγέρσεις των διαδηλωτών λόγω της αντιδημοτικότητας της από τους Άγγλους.
- 1293 – Ιωάννα της Βουργουνδίας, βασίλισσα της Γαλλίας. Η Ιωάννα της Βουργουνδίας (Jeanne de Bourgogne, 24 Ιουνίου 1293 – 12 Δεκεμβρίου 1349), ή Ιωάννα η Χωλή, ήταν βασίλισσα της Γαλλίας, σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου ΣΤ΄ του Βαλουά. Ήταν τριτότοκη κόρη του Ροβέρτου Β΄, δούκα της Βουργουνδίας και της Αγνής της Γαλλίας. Παντρεύτηκε τον Φίλιππο των Βαλουά το 1313. Ήταν επίσης κόμισσα του Μαιν (1315 – 1328) και από το 1325 κόμισσα των Βαλουά. Έξυπνη και πολύ δυναμική γυναίκα, αποδείχθηκε ικανή αντιβασιλέας στις εκστρατείες του συζύγου της στην Αγγλία κατά την διάρκεια του Εκατονταετούς πολέμου. Τη φήμη της μείωνε το γεγονός της παραμόρφωσης του σώματός της, κακό σημάδι για εκείνη την εποχή. Το 1361, ο μικρός ανιψιός της Ιωάννας, Φίλιππος Α΄ της Βουργουνδίας, πέθανε χωρίς διαδόχους, τελειώνοντας την αρσενική γραμμή των γόνων της δυναστείας των Καπετιδών. Ο Κάρολος Β΄ της Ναβάρρας, εγγονός της Μαργαρίτας, αδελφής της Ιωάννας, διεκδίκησε τον τίτλο, αλλά ο βασιλιάς της Γαλλίας Ιωάννης Β΄, γιος της Ιωάννας, που είχε στενότερη συγγενική σχέση με την δουκική οικογένεια, ενσωμάτωσε το δουκάτο στο βασίλειό του. Πέθανε το 1348 εξαιτίας της Μαύρης Πανώλης.
- 1314 – Φιλίππη του Ενό, βασίλισσα της Αγγλίας. Η Φιλίππη του Ενό (Βαλανσιέν, 24 Ιουνίου 1314 – 15 Αυγούστου 1369) ήταν βασίλισσα της Αγγλίας και σύζυγος του κορυφαίου Άγγλου βασιλιά Εδουάρδου Γ’ Πλανταγενέτη και δούκισσα της Γκιέννης. Η Φιλίππη ήταν δεύτερη κόρη και τρίτο παιδί του Γουλιέλμου Α’ του Ενό και και της Ιωάννας του Βαλουά, κόμισσας του Ενό εγγονής του Φιλίππου Γ’ του Τολμηρού. Η μεγάλη συζυγική πίστη και η δημοτικότητα της Φιλίππης διατηρήθηκαν μέχρι τον θάνατο της σε ηλικία 55 ετών από οίδημα, ο μεγαλύτερος γιος της Εδουάρδος, ο μαύρος πρίγκιπας έγινε κορυφαίος στρατιωτικός ηγέτης όπως ο πατέρας του. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιούργησε ξεχωριστή βασιλική πτέρυγα προς τιμή της. Η μεγαλύτερη αδελφή της Φιλίππης Μαργαρίτα Β΄, κόμισσα του Ενό παντρεύτηκε τον Γερμανό αυτοκράτορα Λουδοβίκο Δ’ τον Βαυαρό (1324). Το 1345 ο αδελφός τους Γουλιέλμος Β΄ του Ενό σκοτώθηκε σε μάχη στο Φρίσλαντ, η Μαργαρίτα τον διαδέχθηκε στις κομητείες του Αινώ, της Φρίσλαντ, της Ζηλανδίας και της Ολλανδίας στο όνομα του ανήλικου γιου της Γουλιέλμου Ε΄ της Ολλανδίας. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Γ’ ζήτησε να γίνει ο ίδιος κληρονόμος των επαρχιών στο όνομα της συζύγου του αλλά αυτό απαγορεύτηκε επειδή δεν επιτρεπόταν από τον νόμο να κληρονομήσουν τις κομητείες κόρες.
- 1340 – Ιωάννης της Γάνδης, 1ος δούκας του Λάνκαστερ. Ο Ιωάννης της Γάνδης, 1ος δούκας του Λάνκαστερ (John of Gaunt, 24 Ιουνίου 1340 – 3 Φεβρουαρίου 1399) μέλος της βασιλικής οικογένειας των Πλανταγενετών της Αγγλίας ήταν τρίτος γιος του Εδουάρδου Γ΄ της Αγγλίας και της Φιλίππης του Αινώ. Κέρδισε το προσωνύμιο Ιωάννης της Γάνδης του από τον τόπο γέννησής του την Γάνδη που τότε ονομαζόταν Γένδη. Έγινε πολύ αντιδημοφιλής λόγω της αυταρχικότητας του, είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι ήταν νόθος γιος κάποιου χασάπη της Γένδης επειδή ο πατέρας του Εδουάρδος Γ’ απουσίαζε στην γέννηση του, η ιστορία αυτή τον είχε εξοργίσει.
- 1532 – Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, 1ος Κόμης του Λέστερ. Ο Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, 1ος Κόμης του Λέστερ (Robert Dudley, 1st Earl of Leicester, 24 Ιουνίου 1532 – 4 Σεπτεμβρίου 1588) ήταν Άγγλος ευγενής, ευνοούμενος και στενός φίλος της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας, από την πρώτη χρονιά της στο θρόνο μέχρι τον θάνατό του. Η νεότητα του Ντάντλεϊ επισκιάστηκε από την πτώση της οικογένειάς του το 1553, όταν ο πατέρας του, ο Δούκας του Νορθάμπερλαντ, προσπάθησε ανεπιτυχώς να τοποθετήσει τη λαίδη Τζέιν Γκρέι στον αγγλικό θρόνο. Ο νεαρός τότε Ρόμπερτ καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά σώθηκε και αποκαταστάθηκε με τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας, συμμάχου τότε του αγγλικού θρόνου. Με την ανάρρηση της Ελισάβετ στο θρόνο το Νοέμβριο του 1558, ο Ντάντλεϊ διορίστηκε ως Αρχηγός του Ιππικού. Τον Οκτώβρη του 1562 έγινε μυστικοσύμβουλος της βασίλισσας και το 1564 Κόμης του Λέστερ, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στη Βόρεια Ουαλία και τα Δυτικά Μίντλαντς, από βασιλικές δωρεές. Το 1587, ένα χρόνο πριν το θάνατό του, τοποθετήθηκε στο αξίωμα του Λόρδου Οικονόμου του Βασιλικού Οίκου.
- 1616 – Φέρντιναντ Μπολ, Ολλανδός ζωγράφος
- 1694 – Ζαν-Ζακ Μπουρλαμακί, Ελβετός συγγραφέας
- 1745 – Ιωάννης Βαρβάκης, ευεργέτης
- 1850 – Χέρμπερτ Κίτσενερ, 1ος κόμης Κίτσενερ, Βρετανός στρατάρχης
- 1869 – Γεώργιος, πρίγκιπας της Ελλάδας
- 1883 – Βίκτορ Φραντς Ες, Αυστριακός φυσικός
- 1888 – Γκέριτ Τόμας Ρίτβελντ, Ολλανδός αρχιτέκτονας
- 1895 – Τζακ Ντέμπσι, Αμερικανός πυγμάχος
- 1898 – Λέλα Καραγιάννη, αντιστασιακή
- 1901 – Χάρι Παρτς, Αμερικανός συνθέτης
- 1911 – Ερνέστο Σάμπατο, Αργεντινός συγγραφέας
- 1915 – Φρεντ Χόιλ, Άγγλος αστρονόμος και συγγραφέας
- 1916 – Μητροπολίτης Νικαίας Γεώργιος
- 1924 – Βιργινία Τσουδερού, πολιτικός
- 1988 – Κάντις Πάτον, Αμερικανίδα ηθοποιός
Θάνατοι
- 217 π.Χ. – Γάιος Φλαμίνιος Νέπος, Ρωμαίος ύπατος και στρατιωτικός
- 1241 – Ιβάν Ασέν Β΄, τσάρος της Βουλγαρίας
- 1407 – Θεόδωρος Α΄ Παλαιολόγος, δεσπότης του Μυστρά. Ο Θεόδωρος Α΄ Παλαιολόγος (1355 – 24 Ιουνίου 1407) ήταν δεσπότης του Μυστρά (1382-1407) και πρώτος από την οικογένεια των Παλαιολόγων. Γεννήθηκε το 1355 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1407 στο Μυστρά. Ήταν ο τρίτος (ή τέταρτος) γιος του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου και της συζύγου του Ελένης Καντακουζηνής, κόρης του πρώην αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνού.
- 1519 – Λουκρητία Βοργία, δούκισσα της Φερράρας
- 1640 – Κύριλλος Β΄ Κονταρής, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Κύριλλος Κονταρής (… – 24 Ιουνίου 1640) ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Καταγόταν από το Χαλέπι της Συρίας. Σπούδασε στο Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, στην εκεί σχολή που διατηρούσαν οι Ιησουΐτες. Ο πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρης τον είχε θέσει υπό την προστασία του και τον προώθησε στη Μητρόπολη Βεροίας (Χαλεπίου). Γρήγορα όμως συντάχθηκε με τους αντιπάλους του και σταδιακά μετεβλήθη σε όργανο των Ιησουϊτών και των Λατίνων του Γαλατά, τασσόμενος υπέρ της ένωσης με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Κατάφερε να εκθρονίσει τον Λούκαρη τρεις φορές και να καταλάβει αυτός τη θέση του (1633, 1635-36, 1638-39). Μάλιστα, το 1638, καταδίκασε τον Λούκαρη για τις καλβινιστικές τάσεις του. Η αδυναμία του να διοικήσει το Πατριαρχείο και η δουλοπρέπειά του προς τους προστάτες του (κυρίως τους πρέσβεις της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας) προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατηθεί στο θρόνο για μεγάλο διάστημα. Η πολιτεία του περιγράφεται από τους συγχρόνους του με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο. Μάλιστα σώζεται και μια ομολογία της λατινικής (καθολικής) πίστεως υπογεγραμμένη από τον ίδιο, το 1638. Όταν έγινε γνωστή αυτή του η ομολογία, ο Σουλτάνος τον καθαίρεσε, φοβούμενος εξέγερση των Ορθοδόξων και τον εξόρισε στην Τυνησία. Τελικά εκτελέστηκε στις 24 Ιουνίου 1640.
- 1768 – Μαρία Λετσίνσκα, βασίλισσα της Γαλλίας
- 1798 – Ρήγας Φεραίος, επαναστάτης
- 1798 – Ιωάννης Εμμανουήλ, αγωνιστής. Ο Ιωάννης Εμμανουήλ (Καστοριά, 1774 – Βελιγράδι, 24 Ιουνίου 1798) ήταν Έλληνας φοιτητής της ιατρικής στη Βιέννη, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης και συμμάρτυρας του Ρήγα Φεραίου.
- 1908 – Γκρόβερ Κλίβελαντ, 22ος και 24ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
- 1935 – Κάρλος Γαρδέλ, Αργεντινός τραγουδιστής και ηθοποιός
- 1949 – Θεμιστοκλής Σοφούλης, πολιτικός
- 2000 – Ντέιβιντ Τόμλινσον, Άγγλος ηθοποιός
- 2012 – Γκαντ Μπεκ, Γερμανός συγγραφέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου