Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

11 Νοεμβρίου – σαν σήμερα

Η Αίγινα υπήρξε η Πρώτη Πρωτεύουσα  του Ελληνικού Κράτους, πράγμα που αποδεικνύεται απ’ όλα τα στοιχεία της υπόστασής του, από την άσκηση κυβερνητικής εξουσίας και την παράλληλη αναγνώριση από τις Ξένες εγγυήτριες Δυνάμεις.  Ο Καποδίστριας έκανε την Αίγινα επίκεντρο της πολιτικής, οικονομικής, διοικητικής και παιδαγωγικής του δραστηριότητας. Αρχισε αμέσως την καλλιέργεια της πατάτας, έχτισε το Ορφανοτροφείο, που έγινε πραγματικά  το πρώτο πνευματικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, οργάνωσε το Εθνικό Τυπογραφείο ελληνικό και γαλλικό, ίδρυσε τη Χρηματιστική Τράπεζα, οργάνωσε το Νομισματοκοπείο, έκοψε το πρώτο εθνικό νόμισμα, το Εθνικό Μουσείο,την Εθνική Βιβλιοθήκη, Μουσείο ορυκτών, τα Σχολεία, το πρώτο Διδασκαλείο, οργάνωσε το Κράτος διοικητικά.

Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» αρ. φύλ. 53
Εν Αιγίνη Τετάρτη 24 Αυγούστου 1827
Η Αντικυβερνητική Επιτροπή Διακηρύττει:
Σημαντική και κρίσιμος περίστασις παρουσιάζεται σήμερον εις το Πανελλήνιον και η Κυβέρνησις της Ελλάδος κρίνει χρέος της ιερόν και απαραίτητον να την γνωστοποιήση. Αι συνθήκαι της 24ης Ιουνίου υπογραφείσαι εις Λονδίνον από τους πληρεξουσίους των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων…
οι Ελληνες ας λάβωσι προ οφθαλμών ότι μέγα μέρος της μελλούσης τύχης των, κρέμαται απ’ αυτούς τους ιδίους, δηλαδή από τας πράξεις των…
Η πόλις του Ναυπλίου, μ’ όλον ότι κατευνάσθησαν  ήδη αι εσχάτως κατά δυστυχίαν προκύψασαι ταραχαί, δεν είναι η καταλληλοτέρα θέσις δια τον μεγάλον αυτόν σκοπόν … δι’ αυτό τούτο κατά συγκατάθεσιν της Βουλής δυνάμει του υπ’ αρ. Α΄ Ψηφίσματος και του υπ’ αρ. 32 Προβουλεύματος απεφασίσθει η μετάβασις αυτής εις Αίγιναν, όπου και εκ των προλαβόντων και εκ των παρόντων, η Κυβέρνησις έχει όλην την βεβαιότητα, ότι θέλει δυνηθεί να φροντίσει ησύχως περί των μεγάλων συμφερόντων του Έθνους, ενώ θέλει ευρεθεί και εις θέσιν αρμοδιωτάτην, δια να εφορά και να συντελεί δραστηρίως εις τας πολεμικάς εργασίας όσον αύται ήθελον διαρκέσει…
Εν Ναυπλίω, εκ του Επιθαλασσίου Φρουρίου
τη 9 Αυγούστου 1827
Στο ίδιο φύλλο αρ. 53 της Γενικής Εφημερίδας, (17 Αυγούστου 1827) σελ. 211, η Αντικυβερνητική Επιτροπή διακηρύττει:
Τα αίτια και ο σκοπός δια  τον οποίον η Κυβέρνησις απεφάσισε να μεταβεί από το Ναύπλιον εις Αίγιναν, εξηγήθησαν εις την υπ’ αρ. 371 Διακήρυξην, ήδη δε διακηρύττει, ότι έφθασεν ενταύθα μετά της Σεβαστής Βουλής, όπου οι φιλόνομοι Ψαριανοί και οι ευπειθείς Αιγινήται έδειξαν δια της φιλοφρόνου υποδοχής των, ότι ήσαν άξιοι και αύθις ν’ απολαύσωσι μεταξύ αυτών την Κυβέρνησιν…
Γενική Εφημερίς της Ελλάδος
Γενική Εφημερίς της Ελλάδος αρ. 4 έτους Γ΄
Εν Αιγίνη Σαββάτω 14 Ιανουαρίου 1828
Γεγονότα
Ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα.
Ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα.
Οι συνυπογράφοντες της Συνθήκης Ανακωχής της Κομπιέν το 1918, έξω από το βαγόνι-στρατηγείο του Στρατάρχη Φος
Οι συνυπογράφοντες της Συνθήκης Ανακωχής της Κομπιέν το 1918, έξω από το βαγόνι-στρατηγείο του Στρατάρχη Φος
  • 1918 – Α΄ Παγκόσμιος ΠόλεμοςΑνακωχή της Κομπιέν. Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ανακωχής με τους Συμμάχους σ’ ένα βαγόνι στο δάσος της Κομπιέν στη Γαλλία. Οι μάχες τερματίζονται στις 11 π.μ. (η ενδέκατη ώρα της ενδέκατης ημέρας του ενδέκατου μήνα) και το γεγονός αυτό τιμάται κάθε χρόνο με δύο λεπτών σιγή. Ο πόλεμος θα λήξει επίσημα με την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών στις 28 Ιουνίου του 1919.
  • 1918 – Ο Γιόζεφ Πιλσούντσκι αναλαμβάνει την στρατιωτική εξουσία στην Πολωνία. Συμβολική πρώτη ημέρα της πολωνικής ανεξαρτησίας.
  • 1918 – Παραιτείται από την εξουσία ο αυτοκράτορας Κάρολος Α΄ της Αυστρίας.
  • 1934 – Εγκαινιάζεται στη Μελβούρνη το Μνημείο Ηρώων της Αυστραλίας.
  • 1940 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αεροναυμαχία του Τάραντα. Το βρετανικό ναυτικό πραγματοποιεί την πρώτη στην ιστορία αεροπορική επιδρομή από αεροπλανοφόρο, εναντίον του ιταλικού στόλου στον Τάραντα.
  • 1940 – Το γερμανικό καταδρομικό Ατλαντίς καταλαμβάνει βρετανικό πλοίο όπου εντοπίζει άκρως απόρρητη αλληλογραφία, την οποία στέλνει στην Ιαπωνία.
  • 1940 – Απροσδόκητη χιονοθύελλα σκοτώνει 145 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
  • 1942 – Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλει τον έκτακτο φόρο Βαρλίκ Βεργκισί, που θα αποφέρει μεγάλη οικονομική καταστροφή σε Έλληνες, Εβραίους και Αρμένιους.
  • 1960 – Αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του προέδρου του Νοτίου Βιετνάμ.
  • 1961 – Ανακοινώνεται η ανακάλυψη κρανίων και εργαλείων της προϊστορικής εποχής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα της Μάνης.
  • 1962 – Η Εθνοσυνέλευση του Κουβέιτ επικυρώνει το Σύνταγμα του Κουβέιτ.
  • 1962 – Εγκαίνια της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου.
Ιαν Ντάγκλας Σμιθ
Ιαν Ντάγκλας Σμιθ
  • 1965 – Στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), η κυβέρνηση του Ίαν Σμιθ, της μειοψηφίας των λευκών, ανακηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της χώρας.
  • 1966 – Η NASA εκτοξεύει το Τζέμινι 12.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Νέα Ορεστιάδα το 1966
Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Νέα Ορεστιάδα το 1966
  • 1966 – Ανταπόκριση της γαλλικής Le Monde από την Αθήνα κάνει λόγο για πορεία ανανέωσης της ελληνικής πολιτικής ζωής με μια «Νέα Αριστερά» υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και μια «Νέα Δεξιά» υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
  • 1975 – Ανεξαρτησία της Ανγκόλας.
  • 1981 – Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα γίνεται μέλος του Ο.Η.Ε.
  • 2002 – Το Σχέδιο Ανάν, σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».
Γεννήσεις
dostoevsky_1872
kurt_vonnegut_1972
carlos_fuentes_paris_-_mar_2009_6
Θάνατοι
image0022394
giannis_ritsos_0-1864x1061
Αργίες και εορτές
  • Μηνά Μεγαλομάρτυρος (†304)
  • Μαρτύρων Βικεντίου διακόνου (†304), Βίκτωρος (†β’αι.)
  • Δράκωνα καί Στεφανίδος
  • Οσίων Θεοδώρου ομολογητού, ηγουμένου της Μονής Στουδίου και Μαξίμου «του δια Χριστόν σαλού»
  • Αβίβου Επισκόπου
*************************************************************
  • Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου