Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ…
Στάλινγκραντ: Η αρχή του τέλους του ναζισμού!!!
Με τον όρο Μάχη του Στάλινγκραντ εννοούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ και του Κόκκινου Στρατού στην περιοχή του Στάλινγκραντ, από τις 17 Ιουλίου 1942 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 1943.
Αρχικά, ο Χίτλερ διέταξε τις δυνάμεις που είχε στη Νότια Ρωσία (Ομάδα Στρατιών «Νότος») να επιτεθούν στον Καύκασο, με σκοπό να καταλάβουν τις μεγάλες ποσότητες πετρελαίου της περιοχής, οι οποίες θα επέτρεπαν στους Γερμανούς να συνεχίσουν τον πόλεμο. Ωστόσο, ο Χίτλερ αποφάσισε να χωρίσει την Ομάδα Στρατιών «Νότος» σε δύο ομάδες: Ομάδα Στρατιών «Α» και Ομάδα Στρατιών «Β».
Σύμφωνα με το σχέδιο της Επιχείρησης Κυανό (ή «Μπλε»), η Ομάδα Στρατιών «Α», υπό τις διαταγές του Στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, ανέλαβε την επιχείρηση στον Καύκασο, ενώ η Ομάδα Στρατιών «Β», υπό τις διαταγές του Στρατάρχη Μαξιμίλιαν φον Βάιχς, ανέλαβε την επίθεση στο Στάλινγκραντ. Η Ομάδα Στρατιών «Β» αποτελούνταν από την 6η Στρατιά του Φρίντριχ Πάουλους(συχνά λανθασμένα αναφέρεται ως «φον» Πάουλους) και την 4η Στρατιά Τεθωρακισμένων, καθώς και από συμμαχικές μονάδες.
Ο Χίτλερ ήθελε να καταλάβει το Στάλινγκραντ, καθώς ήταν βιομηχανικό κέντρο στην περιοχή του ποταμού Βόλγα, ενώ επίσης άνοιγε τον δρόμο στις πετρελαιοφόρες πηγές του Καυκάσου. Η επίθεση των Γερμανών στην πόλη είχε και προπαγανδιστικό χαρακτήρα – η πόλη έφερε το όνομα του τότε Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, οι δύο ηγέτες διέταξαν τις δυνάμεις τους να κρατήσουν τις θέσεις τους «πάση θυσία»[3].
Η πρώτη φάση της μάχης (γερμανική επίθεση) ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 1942. Η 6η Στρατιά απώθησε τις σοβιετικές δυνάμεις στον ποταμό Ντον. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Χίτλερ αποφάσισε να αποσύρει την 4η Στρατιά Τεθωρακισμένων από το μέτωπο του Στάλινγκραντ. Το χτύπημα της 6ης Στρατιάς δέχθηκε η 62η Στρατιά του Βασίλι Τσουϊκόφ. Στα τέλη Αυγούστου, η Λουφτβάφε μετέτρεψε σε ερείπια το 80% της πόλης.
Τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή. Ωστόσο, στις 19 Νοεμβρίου, οι Σοβιετικοί αντεπιτέθηκαν ( Επιχείρηση Ουρανός) και περικύκλωσαν 250.000 στρατιώτες της 6ης Στρατιάς. Ο Κόκκινος Στρατός πρότεινε στον Πάουλους να παραδοθεί, αλλά, ο Χίτλερ απαγόρευσε στον αρχηγό της 6ης Στρατιάς να παραδοθεί. Στα μέσα Δεκεμβρίου 1942, οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να περικυκλώσουν την Ομάδα Στρατιών «Α» (Επιχείρηση Κρόνος), ωστόσο, η αντίσταση της 6ης Στρατιάς καθήλωσε τους Σοβιετικούς και έδωσε την ευκαιρία στον φον Κλάιστ να υποχωρήσει.
Καθώς η μάχη του Στάλινγκραντ έβαινε στο τέλος της, ο Πάουλους έλαβε τον βαθμό του Στρατάρχη, πράγμα που ο ίδιος εξέλαβε ως προτροπή να αυτοκτονήσει, καθώς κανένας Γερμανός στρατάρχης δεν είχε ποτέ συλληφθεί αιχμάλωτος. Ωστόσο, στις 31 Ιανουαρίου, ο Πάουλους αναγκάστηκε να παραδοθεί στον Κόκκινο Στρατό, και οι τελευταίοι γερμανικοί θύλακες ακολούθησαν στις 2 Φεβρουαρίου. Μαζί του παραδόθηκαν 22 στρατηγοί και 91.000 στρατιώτες της 6ης Στρατιάς. Η μάχη του Στάλινγκραντ έληξε στις 2 Φεβρουαρίου 1943 με νίκη των Σοβιετικών. Η μάχη έδωσε την υπεροχή στον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος την κράτησε μέχρι το τέλος του πολέμου
Γεγονότα
- 461– Ο Λίβιος Σεβήρος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Όμως η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα χέρια του στρατηγού Ρικίμερου.
- 1493– Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται σ’ ένα νησί, που είχε εντοπίσει την προηγούμενη μέρα, και το ονομάζει Σαν Χουάν Μπαουτίστα (αργότερα μετονομάστηκε σε Πουέρτο Ρίκο).
- 1794– Οι ΗΠΑ και το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας υπογράφουν συνθήκη, η οποία επιχειρεί να επιλύσει ορισμένα από τα άλυτα προβλήματα που είχαν απομείνει από την Αμερικανική Επανάσταση.
- 1816– Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.
- 1863– Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν εκφωνεί ομιλία στο Γκέτισμπεργκ στα εγκαίνια του στρατιωτικού νεκροταφείου στο Γκέτισμπεργκ της Πενσυλβάνια.
- 1881– Ένας μετεωρίτης πέφτει κοντά σε χωριό νοτιοδυτικά της Οδησσού στην Ουκρανία.
- 1885– Σερβοβουλγαρικός πόλεμος του 1885: οι Βούλγαροι νικούν στη μάχη της Σλίβνιτσα, εδραιώνοντας την ενοποίηση του πριγκιπάτου της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας.
- 1912– Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Ο σερβικός στρατός καταλαμβάνει τα Μπίτολα, τερματίζοντας την επί πέντε αιώνες οθωμανική κυριαρχία στη Μακεδονία.
- 1942– Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι σοβιετικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Γκεόργκι Ζούκοφ αρχίζουν την επιχείρηση Ουρανός στο Στάλινγκραντ, γυρίζοντας τη ροή της μάχης υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.
- 1943– Γερμανικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Σάμου. Επειδή η τροπή των επιχειρήσεων ήταν δυσμενής, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διατάζει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς Κομάντος να εκκενώσουν το νησί. Κατά την εκκένωση, μαζί με τις παραπάνω δυνάμεις, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.
- 1958– Ο Κυριάκος Μάτσης, αγωνιστής της ΕΟΚΑ περικυκλώνεται στο κρησφύγετό του και ανατινάζεται από το Βρετανικό Στρατό. Ο Κυριάκος Μάτσης ήταν αγωνιστής και μέλος της ΕΟΚΑ κατά την περίοδο της Αγγλικής αποικιοκρατίας, γεννήθηκε στο χωριό Παλαιχώρι, της επαρχίας Λευκωσίας στις 23 Ιανουαρίου του 1926 και ήταν το ένα από τα τρία τέκνα της οικογένειας του Χρηστοφή και της Κυριακού Μάτση. Το 1946 εισήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκηςόπου και σπούδασε γεωπονία, κατά την διάρκεια της διαμονής του στην Θεσσαλονίκη οργάνωνε διαλέξεις εθνικής διαφωτίσεως, ενώ όταν γύρισε στην Κύπρος εργαζόταν ως γεωπόνος στην Αμμόχωστο. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην Παναγροτική Ένωσης Κύπρου για τα δίκαια του αγρότη. Διετέλεσε τομεάρχης της ΕΟΚΑ στις επαρχίες Αμμοχώστου από το 1955 και τομεάρχης Κερύνειας έως τον θάνατο του. Συνελήφθη στις 9 Ιανουαρίου 1956, κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων τον επισκέφθηκε ο ίδιος ο Κυβερνήτης Χάρντιγκ και του πρόσφερε το υπερβολικά μεγάλο για την εποχή ποσό των 500.000 λιρών αν αποκάλυπτε πού κρυβόταν ο Διγενής. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956 δραπέτευσε και επικηρύχτηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Στις 19 Νοεμβρίου 1958 περικυκλώθηκε το κρησφύγετό του και ανατινάχθηκε από τις Βρετανικές δυνάμεις όπου και βρήκε το θάνατο.
Γεννήσεις
- 1600– Κάρολος Α’, βασιλιάς της Αγγλίας
- 1711– Μιχαήλ Λομονόσοφ, Ρώσος φυσικός, χημικός, αστρονόμος και γεωγράφος
- 1770– Μπέρτελ Θόρβαλντσεν, Δανός γλύπτης
- 1805– Φερντινάν Λεσσέψ, Γάλλος διπλωμάτης και μηχανικός
- 1831– Τζέιμς Γκάρφιλντ, 20ός πρόεδρος των Η.Π.Α.
- 1833– Βίλχελμ Ντίλταϋ, Γερμανός φιλόσοφος
- 1839– Εμίλ Σκόντα, Τσέχος βιομήχανος
- 1841– Αντονίνο Σαλίνας, Ιταλός νομισματολόγος και αρχαιολόγος
- 1887– Τζέιμς Σάμνερ, Αμερικανός χημικός
- 1888– Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, Κουβανός σκακιστής
- 1917– Ίντιρα Γκάντι, Ινδή πολιτικός
- 1944– Αγνή Μπάλτσα, Ελληνίδα μεσόφωνος
- 1954– Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι, Αιγύπτιος στρατηγός και πολιτικός
- 1957– Όφρα Χάζα, Ισραηλινή τραγουδίστρια
- 1959– Νίκος Ζούδιαρης, Έλληνας τραγουδοποιός
- 1961– Μεγκ Ράιαν, Αμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός
- 1962– Τζόντι Φόστερ, Αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης
- 1964– Πετρ Νέτσας, Τσέχος πολιτικός
- 1965– Λοράν Μπλαν, Γάλλος ποδοσφαιριστής και προπονητής
- 1969– Ερτουγρούλ Σαγλάμ, Τούρκος ποδοσφαιριστής και προπονητής
- 1975– Σουσμίτα Σεν, Ινδή ηθοποιός και μοντέλο
- 1976– Στέλιος Βενετίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
- 235– Πάπας Ποντιανός
- 496– Πάπας Γελάσιος Α΄
- 498– Πάπας Αναστάσιος Β΄
- 1092– Μαλίκ Σαχ Α΄, Σελτζούκος σουλτάνος
- 1316– Ιωάννης Α’, βασιλιάς της Γαλλίας
- 1557– Μπόνα Σφόρτσα, βασίλισσα της Πολωνίας
- 1665– Νικολά Πουσέν, Γάλλος ζωγράφος
- 1828– Φραντς Σούμπερτ, Αυστριακός συνθέτης
- 1906– Παύλος Κύρου, Έλληνας μακεδονομάχος
- 1906– Δημήτριος Νταλίπης, Έλληνας μακεδονομάχος
- 1967– Κάζιμιρ Φουνκ, Πολωνός βιοχημικός
- 1988– Χριστίνα Ωνάση, Eλληνίδα επιχειρηματίας
- 1999– Αντώνης Μηγιάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
- 2011– Νεοκλής Σαρρής, Έλληνας πολιτικός
- 2013– Φρέντερικ Σάνγκερ, Άγγλος βιοχημικός
- 2014– Μάικ Νίκολς, Αμερικανός σκηνοθέτης
Αργίες και εορτές
- Προφήτου Αβδιού
- Μαρτύρων Αγαπίου, Άζη του θαυματουργού
- Ανθίμου, Θαλελαίου, Χριστόφορου, Ευφημίας
- Βαρλαάμ (†304), Ηλιοδώρου (†272)
- Οσίων Σίμωνος του θαυματουργού, του εκ Καλαβρίας και Βαρλαάμ ηγουμένου
*********************************
ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου