Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

4 Ιανουαρίου – σαν σήμερα…

  • Στη φωτογραφία το κεντρικό καφενείο στο χωριό Αγρίδια (Tepeköy), στην Ίμβρο.
  • 1965 – Οι τουρκικές αρχές δεσμεύουν το σύνολο των εισοδημάτων των Ελλήνων υπηκόων μονίμων κατοίκων Τουρκίας, ενώ εντείνονται οι διώξεις των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενεδου.
Η Ίμβρος (παλαιότερη τουρκική ονομασία: İmroz, σήμερα στα τουρκικά: Gökçeada (Gökçe=μικρός ουρανός, ada=νησί: μεταφρασμένα από την Τουρκική, δηλαδή το Gökçeada μπορεί να μεταφραστεί σ ελληνικά ως ουρανοκατέβατο νησί ή το γαλάζιο νησί ή ακριβέστερα το νησί του μικρού ουρανού)), είναι νησί του Αιγαίου, το οποίο ανήκει στην Τουρκία και διοικητικά στην νομαρχία του Τσανάκκαλε. Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στην είσοδο του Ελλησπόντου. Έχει έκταση 279 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 8.644 κατοίκων (2014), εκ των οποίων πλέον μόνον περίπου 300 είναι Έλληνες. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομική, καλλιέργεια σιτηρών/ελαιοδένδρων, η αλιεία και ο τουρισμός. Το νησί φημίζεται επίσης για τα αμπέλια του και το εκλεκτό κρασί του.
Η Τένεδος (στα τουρκικά Bozcaada) είναι νήσος του Αιγαίου που απέχει 52 μίλια από την είσοδο των στενών των Δαρδανελλίων, και μόλις 3 μίλια δυτικά από την ακτή της Τρωάδας που σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Έχει σχήμα κυκλικού τομέα με το τόξο του προς ανατολή. Έχει έκταση μόλις 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 2.500 κατοίκων, εκ των οποίων πλέον, μόνον οι 20-25 είναι Έλληνες. Γενικά η Τένεδος είναι χαμηλή, το μεγαλύτερο υψόμετρο έχει η κορυφή του Προφήτη Ηλία (του Αϊλιά) 205 μ. Οι μέγιστες διαστάσεις της είναι κατά διεύθυνση Δ.ΒΔ. – Α.ΝΑ. 6 μίλια και κατά Β-Ν 3 μίλια. Το δε ανάπτυγμα της ακτογραμμής της φθάνει τα 15 μίλια. Ακρωτήρια έχει τον Πουνέντη (δυτική άκρη) επί του οποίου υφίσταται φάρος, και άλλα μικρότερα πέριξ. Το έδαφός της είναι αρκετά εύφορο, η δε καλλιεργούμενη απ΄τους Έλληνες έκτασή της έφθανε τα 13000 στρέμματα, κυρίως πλούσιοι αμπελώνες, από τους οποίους και γινόταν εξαγωγή υπέροχου κρασσιού.

Γεγονότα

Γεννήσεις

Θάνατοι

Αργίες και εορτές

Κόσμος

Ορθόδοξη Εκκλησία

  • Σύναξις των Εβδομήκοντα ΑποστόλωνΕβδομήκοντα Απόστολοι κατά την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ή Εβδομήκοντα Μαθητές κατά την Δυτική Εκκλησία φέρονται στην Χριστιανική Θρησκεία και παράδοση οι επιπλέον των Δώδεκα Αποστόλων, εβδομήντα μαθητές – Απόστολοι που επέλεξε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς (Κεφ.ι’ 1-16).
  • Αγίων Έξι Μαρτύρων
  • Οσιομαρτύρων Θεοκτίστου ηγουμένου μονής Κουκουμίου, Ονουφρίου, του εκ Βουλγάρων και εν Χίω αθλήσαντος (†1818), Ευθυμίου ηγουμένου «Βατοπεδίου» και των συν αυτώ 12 Μοναχών
  • Μαρτύρων Χρυσάνθου και Ευφημίας
  • Οσίων Απολλιναρίας της συγκλητικής, Αθανασίου του Κομενταρησίου, Ζωσίμου του ομολογητού, Μιχαήλ του Συγκέλλου, Ευθυμίου του νέου, Τιμοθέου του Στυλίτου, Αχιλλίου του διακόνου, Συμεών, Ευαγρίου και Σίου
  • Θεοπρόβου και Φίλωνος επισκόπου Καρπασίας
  • Ευσταθίου, Αρχιεπισκόπου Σερβίας (†1286)
  • Η εύρεσις των τιμίων λειψάνων του Αγίου νεομάρτυρος Ιωάννου εκ Κονίτσης

Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Παραδοσιακό εορτολόγιο

    • Όγδοη ημέρα από τη μνήμη των αγίων αθώων νηπίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου