Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

29 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

[Φωτογραφία: Ο Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής Τζέιμς Τζόις. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ού αιώνα δημιουργός των μυθιστορημάτων Οδυσσέας (1922) και Finnegans Wake (1939). Παρά την καταγωγή του, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Ιρλανδίας.]

Γεγονότα

28 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

  • 1964 – Έπειτα από ανακρίσεις 19 μηνών, εκδίδεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Παραπέμπονται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης και για ηθική αυτουργία οι Ξενοφών Γιοσμάς και Εμμανουήλ Καπελώνης. Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμπονται μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για ηθική αυτουργία, όπως είχε προτείνει ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

27 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

Μωσαϊκό στην Αγία Σοφία [12ος αιώνας]. Στη μέση η Παρθένος Μαρία κρατώντας τον μικρό Χριστό. Στα δεξιά της, ο αυτοκράτορας Ιωάννης Β΄ Κομνηνός και στ’ αριστερά της η αυτοκράτειρα Ειρήνη.
Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά, γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά η Μεγάλη Εκκλησία, είναι ναός που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Από το 360 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

26 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, συντομογραφικά αποκαλούμενη Ε.Σ.Σ.Δ. και συνηθέστερα Σοβιετική Ένωση, ήταν κράτος που βρισκόταν στην ανατολική Ευρώπη και τη βόρεια Ασία, το μεγαλύτερο σε έκταση στον κόσμο. Η πρωτεύουσά του ήταν η Μόσχα. Υπήρξε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στην παγκόσμια ιστορία. Ιδρύθηκε το 1922. Διαλύθηκε το 1991. Καθοδηγητής και πυρήνας της Σοβιετικής Κοινωνίας ήταν, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Συντάγματος της ΕΣΣΔ του 1977, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

25 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

  • 1990 – Πρώτη επιτυχής δοκιμή του συστήματος που τελικά αποτέλεσε το World Wide Web.
Ο παγκόσμιος ιστός [World Wide Web ή www] είναι ένα ανοιχτό σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αναζητήσουν πληροφορίες μεταβαίνοντας από ένα έγγραφο στο άλλο.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

24 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

[Φωτογραφία: Βρετανικά και Γερμανικά στρατεύματα συναντώνται στην ουδέτερη ζώνη κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης εκεχειρίας…]
Η ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ  ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Η Ανακωχή των Χριστουγέννων ήταν μια σειρά από εκτεταμένες ανεπίσημες εκεχειρίες που έλαβαν χώρα στο Δυτικό Μέτωπο στις γιορτές των Χριστουγέννων του 1914 κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της βδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα, Γερμανοί  και Βρετανοί στρατιώτες άρχισαν να ανταλλάσσουν γιορτινές ευχές και τραγούδια ανάμεσα στα χαρακώματά τους. Σε μερικές περιπτώσεις η ένταση ελαττώθηκε σε βαθμό που οι στρατιώτες περπατούσαν απέναντι για να κουβεντιάσουν με τους αντιπάλους τους και να τους δώσουν δώρα. Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων πολλοί στρατιώτες και από τις δυο πλευρές — καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, Γαλλικές μονάδες — επιχείρησαν με δική τους πρωτοβουλία στην ουδέτερη ζώνη κάνοντας παρέα μεταξύ τους και ανταλλάσσοντας τρόφιμα και ενθύμια. Παράλληλα έγιναν κοινές κηδείες, ενώ σε πολλές από τις συναντήσεις οι αντίπαλοι στρατιώτες τραγούδησαν μαζί τα κάλαντα ή έπαιξαν μεταξύ τους ποδόσφαιρο.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

23 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

[Φωτογραφία: Το σημείο έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό, όπου εκτελέστηκε ο Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα]
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ!!!
Ο Ρίτσαρντ Γουέλς [Richard Welch, 14 Δεκεμβρίου 1929 – 23 Δεκεμβρίου 1975] ήταν ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφoριών CIA που δολοφονήθηκε από την «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Ο Γουέλς ήταν απόφοιτος κλασικών σπουδών του Χάρβαρντ. Στρατολογήθηκε από την CIA το 1951, μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο. Η πρώτη του τοποθέτηση ήταν στην Αθήνα. Ως προκάλυμμα εργάζονταν ως πολιτικός υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου στρατού. Την περίοδο 1960–64 υπηρέτησε στη Κύπρο και αργότερα στη Γουατεμάλα (1965–67), στη Γουιάνα (1967–69), και στο Περού (1972–75).

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

22 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

Εκατόν ένα χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη. Μιας ιστορικής μορφής του κομμουνιστικού κινήματος που έγινε σύμβολο, εντός και εκτός συνόρων, για την ακλόνητη πίστη του στα ιδανικά του και για την ηρωική στάση του έναντι των διωκτών του, από το εκτελεστικό απόσπασμα των οποίων δεν γλίτωσε παρά τη διεθνή κινητοποίηση και αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε προς το πρόσωπό του.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

21 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

Η μάχη της Άρτας ήταν η μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή του εμφυλίου μεταξύ των αντάρτικων οργανώσεων του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ…
που έληξε με νικηφόρα έκβαση για τον ΕΛΑΣ. Ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 1944 και υπήρξε η πιο φονική των Δεκεμβριανών στην Ήπειρο και διήρκεσε δυο ημέρες. Ο αντικειμενικός σκοπός του ΕΛΑΣ ήταν η κατάληψη της Άρτας προκειμένου να διακοπεί ο ανεφοδιασμός του ΕΔΕΣ στην υπόλοιπη Ήπειρο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ιωαννίνων. Ο ΕΔΕΣ αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συμπτυχθεί στην γραμμή άμυνας ποταμός Λούρος – Φιλιππιάδα για να ασφαλιστεί η οδική αρτηρία Ιωαννίνων – Πρεβέζης ώστε να υποχωρίσουν τα υπόλοιπα τμήματα του ΕΔΕΣ από τα Ιωάννινα προς Πρέβεζα. Από το λιμάνι της Πρέβεζας οδηγούνται στην Κέρκυρα μέσω Βρετανικών πλοίων. Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 1944 έχουν αποβιβαστεί όλες οι τελευταίες δυνάμεις του ΕΔΕΣ στο νησί.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

20 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα

[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ludwig Michael von Schwanthaler. Η Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο. Απεικονίζεται η στιγμή της ορκωμοσίας των πληρεξουσίων μπροστά στο «Προσωρινόν πολίτευμα της Ελλάδος» (1η Ιανουαρίου 1822). Τοιχογραφίες του Μεγάρου της Βουλής, αίθουσα των Υπασπιστών, βόρειος τοίχος.]

Η Α’ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου ή Πρώτη Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 – 16 Ιανουαρίου 1822) ήταν η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους. Συνήθως αναφέρεται και ως Α’ Συνέλευση Επιδαύρου ή ως Α’ Εθνοσυνέλευση.Στην Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1822 το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλλίνα (Vincenzo Gallina) μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

19 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…


Το μνημείο του Βερντέν
Η μάχη του Βερντέν ήταν μια από τις κρισιμότερες μάχες του Α’ παγκόσμιου πόλεμου και έλαβε χώρα στο δυτικό μέτωπο. Αντίμαχοι ήταν ο γερμανικός και ο γαλλικός στρατός που πολέμησαν από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι τις  19 Δεκεμβρίου 1916 γύρω από την πόλη Βερντέν (Verdun-sur-Ma’as) στη βορειοανατολική Γαλλία. Η μάχη του Βερντέν οδήγησε σε απώλειες δραματικού μεγέθους: πάνω από 250.000 νεκρούς και περίπου μισό εκατομμύρια τραυματίες. Ήταν η πιο μακροχρόνια μάχη και μια από τις πιο αιματηρές στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

18 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

https://www.timesnews.gr
Ο Βάτσλαβ Χάβελ [Václav Havel, Πράγα, 5 Οκτωβρίου 1936 – 18 Δεκεμβρίου 2011] ήταν Τσέχος πολιτικός, συγγραφέας και δραματουργός. Ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και πρώτος Πρόεδρος της Τσεχίας, από τις 2 Φεβρουαρίου 1993 ως τις 2 Φεβρουαρίου 2003. Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στη λεγόμενη Άνοιξη της Πράγας του 1968 και τη Βελούδινη επανάσταση του 1989, την κατάρρευση δηλαδή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

17 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

[ Στη φωτογραφία: 2003 – Κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας ταινιών του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, Η Επιστροφή του Βασιλιά…]

Γεγονότα

  • 497 π.Χ. – Εορτάζονται στην αρχαία Ρώμη τα πρώτα Σατουρνάλια.
  • 546 – Πολιορκία της Ρώμης: οι Οστρογότθοι μπαίνουν στη Ρώμη δωροδοκώντας τη βυζαντινή φρουρά.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

16 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

Μάχη των Αρδεννών, γνωστή και ως Επιχείρηση Σκοπιά στο Ρήνο [Unternehmen: Wacht am Rhein] από τον γερμανικό στρατό, ήταν η τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση του Γ΄ Ράιχ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 16 Δεκεμβρίου 1944 και 25 Ιανουαρίου 1945, κατά μήκος των συνόρων του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, με σκοπό την κατάληψη του ποταμού Meuse και του λιμανιού της Αμβέρσας. Η επιχείρηση στόχευε αφενός στην διακοπή του εφοδιασμού των Συμμάχων και αφετέρου στον πιθανό διαχωρισμό των Αμερικανικών και Αγγλικών δυνάμεων στο Δυτικό Μέτωπο.

15 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

[Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Αμερικάνικος Εμφύλιος Πόλεμος.]
H 15η Δεκεμβρίου είναι η 349η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (350η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 16 ημέρες.

14 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

[Στη φωτογραφία απεικονίζεται η πτήση της «Μονγκολφιέρας», του αερόστατου των Μονγκολφιέρων]
H 14η Δεκεμβρίου είναι η 348η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (349η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 17 ημέρες.

13 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

[Στη φωτογραφία απεικονίζεται η Σύνοδος Η Σύνοδος στην εκκλησία της Σάντα Μαρία Ματζόρε· Museo Diocesano Tridentino, Τρέντο.]
H 13η Δεκεμβρίου είναι η 347η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (348η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 18 ημέρες.

12 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

H 12η Δεκεμβρίου είναι η 346η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (347η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 19 ημέρες.
Γεγονότα

11 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…



11η Δεκεμβρίου είναι η 345η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (346η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 20 ημέρες.

Γεγονότα

  • 969 – Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Β´ Φωκάς δολοφονείται από τη σύζυγό του, Θεοφανώ, και τον εραστή της και μετέπειτα αυτοκράτορα Ιωάννη Α’ Τσιμισκή.
  • 1602 – Μία αιφνιδιαστική επίθεση από δυνάμεις με επικεφαλής τον Κάρολο Εμμανουήλ Α’, δούκα της Σαβοΐας, και τον Φίλιππο Γ’ της Ισπανίας, απωθείται από τους πολίτες της Γενεύης.
  • 1688 – Ένδοξη Επανάσταση: ο Ιάκωβος Β΄ της Αγγλίας αποπειράται να διαφύγει στη Γαλλία και φέρεται να πέταξε τη Μεγάλη Σφραγίδα του Βασιλείου στον Τάμεση.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

10 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι μια διακήρυξη που υιοθετήθηκε από την απόφαση 217 A (III) της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948 (A/RES/217, 10 Δεκεμβρίου 1948), περιγράφοντας την άποψή τους για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Το προσχέδιο γράφτηκε από τον Τζων Πήτερς Χάμφρεϋ από τον Καναδά, με τη βοήθεια της Ελέανορ Ρούσβελτ από τις ΗΠΑ, του Ρενέ Κασίν από τη Γαλλία, του Π. Σ. Τσάνγκ από την Κίνα και άλλων.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

9 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

Ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ως «Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης» φεύγει για το Παρίσι!!!
Ήττα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963, η οποία καθορίστηκε από μία συρροή συγκυριακών και μονιμότερων παραγόντων. Μία κρίσιμη μερίδα ψηφοφόρων θεώρησε ότι το στέμμα αποδοκίμαζε τον Καραμανλή. Ενδείξεις αποτελούσαν η τροποποίηση του εκλογικού νόμου που προέβλεπε το πλειοψηφικό, το οποίο προτιμούσε ο Καραμανλής, και η καθιέρωση ήπιας ενισχυμένης αναλογικής. Ο διορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των εκλογών, επίμονο αίτημα του αρχηγού της Ένωσης Κέντρου Γεωργίου Παπανδρέου,

8 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

Με αφορμή το Πολιτειακό, κι ένα ενδιαφέρον περιστατικό μιας εποχής όπως το καταθέτει ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ιστολόγιό του:
Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Εδώ και λίγο καιρό ανεβάζω, πότε-πότε, σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια. Tο τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς δημοσιεύτηκε πριν από δυο μήνες και κάτι, για τον απλό λόγο ότι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 1964 ο Μποστ είχε πάει δημοσιογραφικό ταξίδι στην Αυστραλία, οπότε έπαψε να δημοσιεύει σκίτσα.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

7 Δεκεμβρίου – σαν σήμερα…

[ΕΔΩ μιλάμε για τους δικούς μας, αυθεντικούς, επαναστάτες…]

Γεγονότα