Η μάχη της Άρτας ήταν η μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή του εμφυλίου μεταξύ των αντάρτικων οργανώσεων του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ…
που έληξε με νικηφόρα έκβαση για τον ΕΛΑΣ. Ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 1944 και υπήρξε η πιο φονική των Δεκεμβριανών στην Ήπειρο και διήρκεσε δυο ημέρες. Ο αντικειμενικός σκοπός του ΕΛΑΣ ήταν η κατάληψη της Άρτας προκειμένου να διακοπεί ο ανεφοδιασμός του ΕΔΕΣ στην υπόλοιπη Ήπειρο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ιωαννίνων. Ο ΕΔΕΣ αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συμπτυχθεί στην γραμμή άμυνας ποταμός Λούρος – Φιλιππιάδα για να ασφαλιστεί η οδική αρτηρία Ιωαννίνων – Πρεβέζης ώστε να υποχωρίσουν τα υπόλοιπα τμήματα του ΕΔΕΣ από τα Ιωάννινα προς Πρέβεζα. Από το λιμάνι της Πρέβεζας οδηγούνται στην Κέρκυρα μέσω Βρετανικών πλοίων. Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 1944 έχουν αποβιβαστεί όλες οι τελευταίες δυνάμεις του ΕΔΕΣ στο νησί.
Γεγονότα
- 69 – Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος ανακηρύσσει αυτοκράτορα τον Βεσπασιανό, τον τελευταίο της Χρονιάς των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων.
- 1124 – Χειροτονείται ο Πάπας Ονώριος Β΄.
- 1140 – Ο Κορράδος Γ΄ της Γερμανίας πολιορκεί το Βάινσμπεργκ.
- 1832 – Οι αιγυπτιακές δυνάμεις νικούν τα οθωμανικά στρατεύματα στη μάχη του Ικονίου.
- 1872 – Αποστολή Τσάλλεντζερ: το HMS Τσάλλεντζερ, με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Τζορτζ Ναίαρς, σαλπάρει από το Πόρτσμουθ.
- 1879 – Παγκόσμια πρεμιέρα για το Σπίτι της Κούκλας του Ερρίκου Ίψεν στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης στη Δανία.
- 1907 – Ο χιλιανός στρατός σκοτώνει πάνω από 2.200 εργάτες των ορυχείων νιτρικού νάτριου στο Ικίκε της Χιλής.
- 1919 – Η Αμερικανίδα αναρχική Έμμα Γκόλντμαν απελαύνεται στη Ρωσία. Η Έμμα Γκόλντμαν (Emma Goldman, 27 Ιουνίου 1869 – 14 Μαϊου 1940) ήταν αναρχοκομμουνίστρια, γνωστή για τα αναρχικά γραπτά και ομιλίες της. Υιοθετήθηκε από τους φεμινιστές δεύτερου κύματος και ανάχθηκε σε πρότυπη εικόνα “επαναστάτριας γυναίκας” φεμινίστριας. Ωστόσο, η Γκόλντμαν διαδραμάτισε και ζωτικής σπουδαιότητας ρόλο στην ανάπτυξη του αναρχισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καθ’όλο το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Γεννημένη στη Λιθουανία, μετανάστευσε στις ΗΠΑ στα δεκαεπτά της και αργότερα εκτοπίστηκε στη Ρωσία, όπου έγινε μάρτυρας της Ρωσικής Επανάστασης. Πέρασε κάποια χρόνια στο νότο της Γαλλίας, όπου συνέγραψε την αυτοβιογραφία της, Ζώντας τη ζωή μου (Living my life), και άλλα έργα, προτού λάβει μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο το 1936 ως η αγγλόφωνη εκπρόσωπος στο Λονδίνο του CNT-FAI (Αναρχική Ιβηρική Ομοσπονδία).
- 1923 – Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Νεπάλ υπογράφουν επίσημα συμφωνία φιλίας, η οποία διαδέχεται τη συνθήκη που υπεγράφη το 1816.
- 1937 – Κάνει πρεμιέρα η ταινία Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, η πρώτη στον κόσμο μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων.
- 1944 – Μάχη της Άρτας Ξεκινά η πρώτη μεγάλη μάχη του εμφυλίου μεταξύ των αντάρτικων οργανώσεων ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ που εδρεύουν στην Άρτα.
- 1960 – Αποφασίζεται η ίδρυση μόνιμου κρατικού θεάτρου στη Βόρεια Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
- 1960 – Ανακοινώνεται ότι καταργείται η χαρτοσήμανση των εγγράφων που αφορούν εξαγωγές για να μειωθεί το κόστος των ελληνικών προϊόντων και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά.
- 1963 – Ξεσπούν στην Κύπρο επεισόδια διακοινοτικής βίας.
- 1967 – Ο Λούις Βασκάνσκι, ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς, πεθαίνει στο Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική, έχοντας ζήσει 18 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση.
- 1968 – Το Apollo 8 εκτοξεύεται από τη Φλόριντα.
- 1975 – Πέντε άνδρες και μια γυναίκα της ομάδας του «Κάρλος» εισβάλουν στα γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη και κρατούν ομήρους 11 υπουργούς κρατών-μελών του Οργανισμού και άλλα 80 ακόμη άτομα.
- 1988 – Βόμβα εκρήγνυται σε ένα Boeing 747 της Pan American πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκωτίας, παρασύροντας στο θάνατο 270 επιβαίνοντες.
- 1991 – Ο Χαρίλαος Φλωράκης εκλέγεται επίτιμος πρόεδρος του Κ.Κ.Ε..
- 1995 – Ο ισραηλινός στρατός αποχωρεί από τη Βηθλεέμ μετά από 28 χρόνια κατοχής.
- 2007 – Στη συνθήκη του Σένγκεν προσχωρούν 9 νέα κράτη-μέλη: Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, και Σλοβενία
Γεννήσεις
- 1401 – Μαζάτσο, Ιταλός ζωγράφος
- 1795 – Λέοπολντ φον Ράνκε, Γερμανός ιστορικός
- 1799 – Τζορτζ Φίνλεϊ, Βρετανός ιστορικός
- 1804 – Μπέντζαμιν Ντισραέλι, Άγγλος πολιτικός
- 1815 – Τομά Κουτύρ, Γάλλος ζωγράφος
- 1818 – Αμαλία, βασίλισσα της Ελλάδας
- 1849 – Πέτρος Ανταμιάν, Αρμένιος ηθοποιός και συγγραφέας
- 1917 – Χάινριχ Μπελ, Γερμανός συγγραφέας
- 1918 – Κουρτ Βαλντχάιμ, Αυστριακός πολιτικός
- 1937 – Τζέιν Φόντα, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1940 – Φρανκ Ζάπα, Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας
- 1942 – Γιώργος Αμερικάνος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
- 1942 – Χου Ζιντάο, Κινέζος πολιτικός
- 1947 – Πάκο ντε Λουθία, Ισπανός κιθαρίστας
- 1947 – Κωστής Παπαγιώργης, Έλληνας συγγραφέας
- 1948 – Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Αμερικανός ηθοποιός
- 1949 – Νίκος Σηφουνάκης, Έλληνας πολιτικός
- 1959 – Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ, Αμερικανίδα δρομέας
- 1966 – Κίφερ Σάδερλαντ, Καναδός ηθοποιός
- 1967 – Μιχαήλ Σαακασβίλι, Γεωργιανός πολιτικός
- 1976 – Μιρέλα Μανιάνι, Ελληνίδα ακοντίστρια
- 1982 – Πρίμο Κολόν, Πορτορικανός παλαιστής
- 1990 – Γιάννης Φετφατζίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 1990 – Γιάννης Χατζηγεωργίου, Έλληνας ηθοποιός
Θάνατοι
- 1375 – Βοκάκιος, Ιταλός συγγραφέας
- 1549 – Μαργαρίτα, βασίλισσα της Ναβάρρας
- 1603 – Μωάμεθ Γ΄, Οθωμανός σουλτάνος
- 1741 – Μπερνάρ ντε Μονφωκόν, Γάλλος μοναχός
- 1882 – Φραντσέσκο Χάγιεζ, Ιταλός ζωγράφος
- 1907 – Κλάρα Χίτλερ, Αυστριακή μητέρα του Αδόλφου Χίτλερ
- 1935 – Κουρτ Τουχόλσκυ, Γερμανός δημοσιογράφος
- 1940 – Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Αμερικανός συγγραφέας
- 1942 – Φραντς Μποάζ, Γερμανός ανθρωπολόγος
- 1944 – Ελένη Παπαδάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
- 1945 – Τζωρτζ Σμιθ Πάττον, Αμερικανός στρατιωτικός
- 1955 – Γκαρεγκίν Τερ-Χαρουτιουνιάν, Αρμένιος πολιτικός
- 1968 – Βιττόριο Πότσο, Ιταλός προπονητής ποδοσφαίρου
- 1999 – Βάσος Ανδριανός, Έλληνας ηθοποιός
- 2006 – Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, πρόεδρος του Τουρκμενιστάν
- 2009 – Χρήστος Λαμπράκης, Έλληνας επιχειρηματίας
- 2015 – Ντέγιαν Μπρντζόβιτς, Σέρβος πετοσφαιριστής
Αργίες και εορτές
Ορθόδοξη Εκκλησία
- Εορτή Αγίας Ιουλιανής
Τη μνήμη της Αγίας Ιουλιανής τιμά σήμερα, 21 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας.
Οι γονείς της Ιουλιανής ήταν ειδωλολάτρες και θέλησαν να τη μνηστεύσουν με κάποιο διακεκριμένο αξιωματούχο της Αντιόχειας, τον Ελεύσιο. Αλλά η Ιουλιανή αρνήθηκε σθεναρά. Η άρνησή της κατέπληξε τους γονείς της, διότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν τους είχε φέρει καμιά αντίρρηση και ήταν υπάκουη κόρη. Ο Ελεύσιος με πληγωμένο εγωισμό ζητούσε εκδίκηση. Αφού ερεύνησε και παρακολούθησε για πολύ καιρό την Ιουλιανή, έμαθε ότι εν αγνοία των γονέων της είχε γίνει χριστιανή. Έτσι ο Ελεύσιος την κατήγγειλε στον έπαρχο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακισθεί. Μέσα στη φυλακή, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες να γίνει σύζυγος του Ελευσίου και να αποφύγει τον κίνδυνο του θανάτου. Αλλά η Ιουλιανή προτιμούσε να πεθάνει, παρά να πάρει ειδωλολάτρη σύζυγο. Τότε ο Ελεύσιος με διαταγή του έπαρχου και πολύ μίσος την μαστίγωσε ανελέητα. Έπειτα, έκαψε το πρόσωπό της με πυρακτωμένο σίδερο, και της είπε: «Πήγαινε τώρα στον καθρέπτη να καμαρώσεις την ομορφιά σου». Η δε Ιουλιανή, με ένα ελαφρό μειδίαμα του απάντησε: «Στην ανάσταση των δικαίων, στα πρόσωπα δε θα υπάρχουν πληγές και εγκαύματα. Θα υπάρχουν μόνο οι πληγές των ψυχών από την αμαρτία. Γι’ αυτό, Ελεύσιε προτιμώ τώρα τις πληγές του σώματος, που είναι προσωρινές, παρά τις πληγές της ψυχής, που βασανίζουν αιώνια». Μετά από λίγο, το ξίφος του δημίου έκοψε το νεανικό κεφάλι της Ιουλιανής. Αργότερα ο Ελεύσιος, όταν βρέθηκε ναυαγός σε κάποιο άγνωστο νησί, βρήκε τραγικό τέλος, όταν τον κατασπάραξε ένα άγριο λιοντάρι. Η σύναξή της τελείται στο μαρτύριο αυτής, πλησίον της μάρτυρος Ευφημίας στο Πέτριο.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ως νύμφη πανάμωμος και αθληφόρος σεμνή, τω Λόγω νενύμφευσαι του αθανάτου Πατρός, Ιουλιανή ένδοξε, συ γαρ φθαρτόν μνηστήρα παριδούσα, εμφρόνως ήθλησας υπέρ φύσιν και τον όφιν καθείλες, και νυν ταίς του νυμφίου σου τρυφάς φαιδρότησι. http://www.vimaorthodoxias.gr
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ως νύμφη πανάμωμος και αθληφόρος σεμνή, τω Λόγω νενύμφευσαι του αθανάτου Πατρός, Ιουλιανή ένδοξε, συ γαρ φθαρτόν μνηστήρα παριδούσα, εμφρόνως ήθλησας υπέρ φύσιν και τον όφιν καθείλες, και νυν ταίς του νυμφίου σου τρυφάς φαιδρότησι. http://www.vimaorthodoxias.gr
- Οσίου Πέτρου μητροπολίτου πάσης Ρωσίας, του θαυματουργού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου