- 1974 – Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό στην Ελλάδα (υπέρ της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας 69,2%)
Με αφορμή το Πολιτειακό, κι ένα ενδιαφέρον περιστατικό μιας εποχής όπως το καταθέτει ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ιστολόγιό του:
Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Εδώ και λίγο καιρό ανεβάζω, πότε-πότε, σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια. Tο τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς δημοσιεύτηκε πριν από δυο μήνες και κάτι, για τον απλό λόγο ότι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 1964 ο Μποστ είχε πάει δημοσιογραφικό ταξίδι στην Αυστραλία, οπότε έπαψε να δημοσιεύει σκίτσα.
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 12 Δεκεμβρίου 1964, και το λογοπαίγνιο του τίτλου συνδέει τα οικονομικά της βασιλικής αυλής με την «τρίμηνη εξόρμηση» που είχε την ίδια εποχή κηρύξει η Αυγή για αύξηση της κυκλοφορίας της.
Μετά τον θάνατο του βασιλιά Παύλου, η χήρα του, η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη είχε ζητήσει να αποκαλείται «βασίλισσα μήτηρ» και να της χορηγηθεί ειδική μηνιαία σύνταξη ύψους 400.000 το μήνα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ικανοποίησε το πρώτο αίτημα, αλλά περιόρισε τη σύνταξη σε 250.000 το μήνα. Επειδή όμως το θέμα διέρρευσε, ξεσηκώθηκε σάλος στον Τύπο, με αποτέλεσμα η Φρειδερίκη να παραιτηθεί από τη σύνταξη και να παραπονεθεί ότι η κυβέρνηση την άφησε «ακάλυπτον».
Λάδι στη φωτιά έριξε και συνέντευξη του πρίγκιπα Πέτρου, που ήταν το μαύρο πρόβατο της βασιλικής οικογένειας, ο οποίος κατήγγειλε τη Φρειδερίκη για υπερβολικά έξοδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα βασίλισσα (η Άννα Μαρία) θα εγκαινίαζε μια εποχή όπου η ελληνική δυναστεία θα παρουσίαζε πιο προσγειωμένο και δημοκρατικό πρόσωπο.
Ο Παπανδρέου ακολουθούσε πολιτική κατευνασμού και ικανοποιούσε τα περισσότερα αιτήματα της «βασιλίσσης μητρός», αφήνοντας ανεξέλεγκτα τα διάφορα «βασιλικά ιδρύματα», ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου εισήγαγε με διαδικασία κατεπείγοντος νομοσχέδιο με το οποίο επεκτεινόταν και στη Φρειδερίκη η νομική προστασία την οποία απολάμβανε το βασιλικό ζεύγος, ουσιαστικά απαγορεύοντας την κριτική της Φρειδερίκης από τον Τύπο. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, αφού μόνο η ΕΔΑ διαφώνησε.
O Μποστ από νωρίτερα ειρωνευόταν τη βασιλομήτορα -μάλιστα, από τότε που κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΑ (τον Φεβρουάριο του 1964, χωρίς βέβαια να εκλεγεί), στα χρονογραφήματά του, κάθε φορά που αναφερόταν στη μητέρα του, την αποκαλούσε «βουλευτομήτορα», για να σατιρίσει τον τίτλο της Φρειδερίκης.
Ωστόσο, στο σημερινό σκίτσο, ο Μποστ δεν απεικονίζει τη Φρειδερίκη -γενικά, γελοιογραφίες που να δείχνουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν θυμάμαι να έχω δει πουθενά, κατά πάσα πιθανότητα θα απαγορεύνταν. Μόνο το 1974, σε μια σειρά από γελοιογραφίες αμέσως πριν και μετά το δημοψήφισμα (που μας απάλλαξε από τον θεσμό της μοναρχίας) γελοιογράφησε ο Μποστ τη Φρειδερίκη -κάποτε θα τα παρουσιάσουμε κι αυτά τα σκίτσα, ίσως το 2024.
Στο εδώ σκίτσο, ο Μποστ παρουσιάζει τον Πειναλέοντα να διηγείται στη μητέρα του τις ειδήσεις για το νέο νομοσχέδιο που κατοχυρώνει την Αυλή «με διάφορους πατάξεις», και τη μαμά-Ελλάς να απαντά με σοφία ότι δουλειά του τύπου είναι να θίγει τα κακώς κείμενα και όχι να «ρίπτει έρεβος στας προίκας».
Στη γωνία του σκίτσου, η Ανεργίτσα αναφέρεται σε ένα επεισόδιο της καλλιτεχνικής επικαιρότητας: την προηγούμενη μέρα, σε συνέντευξη τύπου στην οποία είχε ανακοινωθεί ο γάμος του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ είχε επιτεθεί σε καλλιτεχνικό συντάκτη ο οποίος τον είχε επικρίνει σε προηγούμενο δημοσίευμά του. «Ακάλυπτος και η Αλίκη», αποφαίνεται φιλοσοφικά η Ανεργίτσα!
Γεγονότα
- 877 – Ο Λουδοβίκος ο Τραυλός (γιος του Κάρολου του Φαλακρού) στέφεται βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας.
- 1660 – Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε αγγλική θεατρική σκηνή γυναίκα ηθοποιός. Η ηθοποιός (η Μάργκαρετ Χιουζ ή η Αν Μάρσαλ) υποδύεται τη Δεισδαιμόνα στον Οθέλο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
- 1813 – Πρεμιέρα της Συμφωνίας αρ. 7 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.
- 1854 – Στο αποστολικό του διάταγμα Ineffabilis Deus, ο Πάπας Πίος Θ΄ κηρύσσει το δογματικό ορισμό της Αμώμου Σύλληψης, η οποία υποστηρίζει ότι η Παναγία συνελήφθη χωρίς το προπατορικό αμάρτημα.
- 1907 – Ο Γουσταύος Ε’ ανέρχεται στον σουηδικό θρόνο.
- 1914 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: μία μοίρα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού νικά μία μοίρα του γερμανικούαυτοκρατορικού στόλου στη ναυμαχία των νήσων Φώκλαντ στο νότιο Ατλαντικό ωκεανό.
- 1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.
- 1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ιαπωνικές δυνάμεις εισβάλλουν ταυτόχρονα στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ, τις Φιλιππίνες και τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες.
- 1955 – Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί την Ευρωπαϊκή σημαία.
- 1962 – Δεύτερο συνέδριο της Ε.Δ.Α. Από την εισήγηση του προέδρου Ιωάννη Πασαλίδη προκύπτει ότι το κόμμα ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του Νικίτα Χρουστσόφ.
- 1962 – Εργαζόμενοι σε τέσσερις εφημερίδες της Νέας Υόρκης (που αργότερα θα αυξηθούν σε εννέα) κατεβαίνουν σε απεργία, η οποία θα διαρκέσει 114 ημέρες.
- 1964 – Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την ποινή της εξάμηνης παύσης που είχε επιβάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης στον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Κόλλια για την καθ’ υπέρβασιν καθήκοντος ανάμιξή του στην ανάκριση γύρω από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
- 1964 – Διαρρέουν στον Τύπο εκθέσεις των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών που κάνουν λόγο περί «κομμουνιστικού κινδύνου». Σύμφωνα με τους συντάκτες, οι «Λαμπράκηδες» αριθμούν 28.000 μέλη, οι οργανώσεις της Ε.Δ.Α. ανέρχονται σε 3.300, ενώ σημειώνεται άνοδος της επιρροής των κομμουνιστών στα εργατικά σωματεία, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
- 1965 – Κατατίθεται το καταστατικό του νέου, υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο, κόμματος των «αποστατών» το οποίο θα ονομάζεται Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κέντρο.
- 1965 – Η Εκκλησία της Ελλάδος διατυπώνει ενστάσεις για την άρση των αφορισμών μεταξύ του Πάπα Παύλου ΣΤ’ και του Πατριάρχη Αθηναγόρα.
- 1966 – Το ελληνικό πλοίο Ηράκλειον (Ε/Γ-Ο/Γ) βυθίζεται στο Αιγαίο Πέλαγος, με απολογισμό πάνω από 200 νεκρούς.
- 1969 – Ένα Douglas DC-6 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται στην Κερατέα Αττικής. 85 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος νεκροί.
- 1971 – Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση «bypass» στην Ελλάδα.
- 1974 – Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό στην Ελλάδα (υπέρ της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας 69,2%)
- 1980 – Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των «Beatles«, Τζον Λένον από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.
- 1991 – Οι ηγέτες της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας συμφωνούν στη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.) με πρωτεύουσα το Μινσκ.
Γεννήσεις
- 65 π.Χ. – Οράτιος, Ρωμαίος ποιητής
- 1542 – Μαρία Α’, βασίλισσα της Σκωτίας
- 1708 – Φραγκίσκος Α’, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
- 1815 – Άντολφ φον Μέντσελ, Γερμανός ζωγράφος και εικονογράφος
- 1832 – Μπιέρνστιερνε Μπιέρνσον, Νορβηγός συγγραφέας
- 1842 – Αλφόνς Μπορελλύ, Γάλλος αστρονόμος
- 1861 – Αριστίντ Μαγιόλ, Γάλλος γλύπτης και ζωγράφος
- 1861 – Ζωρζ Μελιές, Γάλλος σκηνοθέτης
- 1864 – Καμίλ Κλοντέλ, Γαλλίδα εικονογράφος και γλύπτρια
- 1865 – Γιαν Σιμπέλιους, Φινλανδός συνθέτης
- 1886 – Ντιέγκο Ριβέρα, Μεξικανός ζωγράφος
- 1890 – Μπόχουσλαβ Μαρτίνου, Τσέχος συνθέτης
- 1911 – Νίκος Γκάτσος, Έλληνας ποιητής και στιχουργός
- 1918 – Γιώργος Σουρέλης, Ελληνας συγγραφέας
- 1929 – Ζεράρ ντε Βιλιέ, Γάλλος συγγραφέας
- 1930 – Μαξιμίλιαν Σελλ, Αυστριακός ηθοποιός και σκηνοθέτης
- 1936 – Ντέιβιντ Καραντάιν, Αμερικανός ηθοποιός
- 1938 – Τζον Κουφούρ, Γκανέζος πολιτικός
- 1940 – Θύμιος Καρακατσάνης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης
- 1943 – Τζιμ Μόρισον, Αμερικανός τραγουδιστής (The Doors)
- 1945 – Τζον Μπάνβιλ, Ιρλανδός συγγραφέας και δημοσιογράφος
- 1950 – Ουλφ Έκμαν, Σουηδός εκκλησιαστικός ηγέτης
- 1953 – Κιμ Μπέισινγκερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1959 – Τζιμ Γιονγκ Κιμ, Κορεάτης ιατρός
- 1962 – Μάρτι Φρίντμαν, Αμερικανός κιθαρίστας (Megadeth)
- 1962 – Νίκος Καραγεωργίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 1966 – Σινέντ Ο’ Κόνορ, Ιρλανδή τραγουδίστρια
- 1968 – Μάικλ Κόουλ, Αμερικανός αθλητικός σχολιαστής
- 1976 – Ντόμινικ Μόναχαν, Βρετανός ηθοποιός
- 1978 – Ίαν Σομερχάλντερ, Αμερικανός ηθοποιός
- 1982 – Νίκι Μινάζ, τραγουδίστρια από το Τρινιντάντ
- 1985 – Ντουάιτ Χάουαρντ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
Θάνατοι
- 899 – Αρνούλφος της Καρινθίας, βασιλιάς των ανατολικών Φράγκων
- 1793 – Μαντάμ Ντυμπαρύ, Γαλλίδα κόμισσα
- 1831 – Τζέιμς Χόμπαν, Ιρλανδός αρχιτέκτονας
- 1864 – Τζορτζ Μπουλ, Άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος
- 1894 – Παφνούτι Τσεμπισιόφ, Ρώσος μαθηματικός
- 1903 – Χέρμπερτ Σπένσερ, Άγγλος φιλόσοφος
- 1907 – Όσκαρ Β’, βασιλιάς της Σουηδίας
- 1955 – Χέρμαν Βέιλ, Γερμανός μαθηματικός, θεωρητικός φυσικός και φιλόσοφος
- 1971 – Ελένη Ουράνη, Ελληνίδα ποιήτρια
- 1975 – Γκάρι Τέην, Νεοζηλανδός μπασίστας (Uriah Heep)
- 1978 – Γκόλντα Μέιρ, Ισραηλινή πολιτικός
- 1980 – Τζον Λένον, Άγγλος μουσικός και τραγουδιστής (The Beatles)
- 1989 – Γκόλφω Μπίνη, Ελληνίδα ηθοποιός
- 1994 – Σέμνη Καρούζου, Ελληνίδα αρχαιολόγος
- 2000 – Ιονάτανα Ιονάτανα, πρωθυπουργός του Τουβαλού
- 2004 – Ιωάννης Μπούτος, Έλληνας πολιτικός
Αργίες και εορτές
Ορθόδοξη Εκκλησία
- Προεόρτια της Συλλήψεως της αγίας Άννης
- Αποστόλων εκ των Εβδομήκοντα: Σωσθένους επισκόπου γενομένου Κολοφώνος, Απολλώ επισκόπου Καισαρείας και Επαφροδίτου επισκόπου Αδριακής, Καίσαρος επισκόπου Δυρραχίου, Κηφά, Ονησιφόρου επισκόπου Κορώνης (εν Μεσσηνία) και Τυχικού
- Οσίων Παταπίου († η΄αι.) του εν Λουτρακίω Δαμιανού και Σωφρονίου επισκόπου εν Κύπρω
- Παρθενίου του εν Χίω (†1883)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου